Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vochtig heideveld met jeneverbessen op de Kampina krijgt laatste impuls

23 augustus 2023 | Annette den Dulk

Eerder dit jaar kregen de inheemse jeneverbessen in het vochtige heideveld in natuurgebied de Kampina al meer ruimte. Ze raakten overwoekerd door vliegdennen en berken. Die zijn begin maart met een speciale machine verwijderd. Boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten: “We proberen de omstandigheden voor de jeneverbessen zo te creëren dat ze zich gaan vermeerderen. Het is namelijk vrij bijzonder dat we op de Kampina nog een aantal inheemse exemplaren hebben staan. De jeneverbes staat namelijk op de Rode Lijst. We pakken de werkzaamheden zo aan dat het hele gebied waarin de jeneverbessen erop vooruit gaat.” Nu het broedseizoen voorbij is, vindt de laatste stap plaats om het gebied een impuls te geven: chopperen.

Werkzaamheden vochtig heideveld met inheemse jeneverbes

Chopperen

Luc: “Bij het chopperen verwijderen we een deel van de bovenste humuslaag, wat zorgt voor verjonging van de heide. Doordat niet de volledige humuslaag verdwijnt, blijven een deel van de mineralen nog in de bodem en daar gaat bijvoorbeeld de heide goed op.” Het vrijzetten van de jeneverbessen is namelijk ook gunstig voor het vochtige heideveld waarin de jeneverbessen staan. Karakteristieke plantensoorten als de dopheide en klokjesgentiaan krijgen weer een kans in het open gemaakte gebied. Het zaad van de hei kan zelfs na honderd jaar nog ontkiemen.

chopperen: het verwijderen van de bovenste humuslaag

chopperen: het verwijderen van de bovenste humuslaag

Beleving

Als je nu naar het gebied kijkt, dan ziet het er nog niet zo aantrekkelijk uit. Het is open en de jeneverbessen hebben de ruimte, maar je ziet ook brede donkere stroken. “Over een jaar of drie-vier dan zie je hier niets meer van. Dan staat op dit moment ook hier de hei prachtig in bloei”, zegt Luc enthousiast. Een stukje verderop langs het fietspad kun je zien wat Luc bedoelt. Je moet er even doorheen kijken en geduld hebben, maar dan wordt het wachten absoluut beloond.

toekomstperspectief: over drie à vier jaar bloeit de heide

toekomstperspectief: over drie à vier jaar bloeit de heide

Bewonderen

Wil je dit stukje natuurontwikkeling bewonderen? Kies dan voor de Wandelroute Cultuurhistorisch Banisveld. Stap je liever op de fiets? Dan passeer je het stuk via het fietspad aan de Melaniedreef, ten westen van Huize Kampina.

Annette den Dulk
Annette den Dulk