Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kraamkamer van Moeder Natuur: gun de dieren hun rust

28 maart 2023 | Kay Jans

Het is lente: de tijd van ontluikend blad en de geboorte van jonge dieren. En ook de periode waarin mensen weer heerlijk naar buiten gaan. Vergeet niet dat je te gast bent in de kraamkamer van Moeder Natuur. Vogels en wild zijn de komende maanden extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. Gun ze hun rust in het broedseizoen.

ree met jong

Te gast in de natuur 

Wie op kraamvisite gaat, weet dat rust en een beetje afstand belangrijk zijn voor een kersvers gezin. Dat geldt ook voor de kraamkamers van Moeder Natuur. Daarom vragen we iedereen om de regels op de terreinbordjes na te leven. Zeker in het broedseizoen is dat extra belangrijk. Blijf op afstand van dieren, laat geen afval achter, maak geen vuur en zoals altijd: houd je hond aan de lijn. Blijf ook op de paden, waar dat aangegeven staat. In de struinnatuur mag je nog steeds vrij wandelen.

Jonge kalfjes en veulens

In verschillende natuurgebieden in Kempen~Broek en de Maasvallei zijn de eerste kalfjes en veulens geboren. Ze zien er heel lief uit, maar bedenk dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Eigenlijk net zoals wij mensen dat doen bij de geboorte van een baby. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is zeer waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Beschermende familieleden

De grote grazers leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust en houd tenminste 25 meter afstand. Doorkruis ook een kudde niet, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Aai of voer de dieren nooit. Ze worden er opdringerig van en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Schotse Hooglanders

Groep Schotse Hooglanders

Natuurlijk gedrag

Dat er vooral in het voorjaar jonkies worden geboren is geen toeval. Gras gaat weer groeien en er verschijnen jonge blaadjes aan de bomen. Zo kunnen de moeders hun conditie goed op pijl houden na de bevalling en tijdens de zoogperiode. Leidhengsten zullen in deze periode vaker hun territorium afbakenen en eerdere nakomelingen verstoten. Ze doen dit om hun mannelijke concurrenten al jong op afstand te houden. Onderling kan het er soms heftig aan toe gaan, met bijvoorbeeld bijtwonden als gevolg. Als het terrein groot genoeg is, kunnen er zo weer aparte kuddes ontstaan.

Honden aan de lijn

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: honden zijn welkom, mits aangelijnd. Vogels, grote grazers en andere wilde dieren in het gebied kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Een rondsnuffelende hond kan onvoorspelbaar reageren en laat overal zijn geur achter. Beiden leveren altijd stress op bij vogels, grazers en wild zoals reeën, hazen, vossen en dassen. Sommige honden hebben ook nog een jachtinstinct en zullen achter (wilde) dieren aangaan. Ook als de hond het dier niet vangt, kan de stress die het veroorzaakt dodelijk zijn.

Vogels

In het broedseizoen bouwen de vogels hun nesten op de grond, tussen struiken en in het riet. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ze zijn dan vaak zo gestrest dat ze niet meer of niet op tijd op het nest terugkeren. Eieren kunnen daardoor te veel afkoelen of jongen worden verlaten.

Geniet van de natuur

Het broedseizoen duurt van half maart maart tot ongeveer half juli. Iedereen is en blijft van harte welkom in onze gebieden. Geniet van de natuur, met respect vóór de natuur. Dankjewel!

Kraamkamer 2023 - compilatie

Kay
Kay Jans