Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurgebied Koppenwaard feestelijk geopend

08 juni 2018 | Susanne Blommaert

Samen met inwoners van het nabijgelegen Lathum heeft Natuurmonumenten de Koppenwaard feestelijk geopend. Na de werkzaamheden afgelopen winter is het natuurgebied nu toegankelijk voor wandelaars.

Een huifkar vol schoolkinderen bij de opening van de Koppenwaard

“Dit mooie uiterwaardenlandschap, waarin het verhaal van de kleiwinning en de steenfabriek verweven zit, vind je niet zoveel meer in Nederland”, zegt Jeroen de Koe, gebiedsmanager van Natuurmonumenten. “We zijn blij dat we dankzij de Europese subsidie de mogelijkheid kregen om het te ontwikkelen en te herstellen. Het doet me goed om te zien hoe betrokken de mensen uit het dorp zijn. We trekken samen op in het beheer van de Koppenwaard.”

De omgeving van de steenfabriek komt later aan de beurt, afhankelijk van de ontwikkelingen in het Rivierklimaatpark IJsselpoort.

Kinderen van de dorpsschool uit Lathum mochten het eerst het natuurgebied in

Schoolkinderen uit Lathum mochten als eersten het gebied in

Een impressie van de Koppenwaard

Een impressie van de Koppenwaard

Zelf ontdekken?

Je vindt de Koppenwaard tegenover het dorp Lathum aan de andere kant van de Bandijk. Wandel het gebied in over het struinpad. Het pad begint op een landbouwweg schuin tegenover de Kerkstraat. De route is voorlopig uitgezet met piketpaaltjes.

Financiering

De werkzaamheden in de Koppenwaard zijn verricht in het kader van Natura 2000, het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen Europa. Het project LIFE Floodplain Development wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van LIFE+ Nature, het financieringsprogramma van de Europese Unie voor het beschermen en verbeteren van natuur, en de Nationale Postcodeloterij.

Logos LIFE Natura 2000 en NPL
Susanne Blommaert
Susanne Blommaert