Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kwistenburg

  Kwistenburg

  Natuurgebieden Kwistenburg

  Ooit een getijdengebied, nu een buitendijks grasland. Kwistenburg is een oase voor vogels. Dit natuurgebied bij Wolphaartsdijk kun je niet betreden, maar je kunt vanaf de Zeedijk met een verrekijker wel van de natuur genieten.

  Paul Begijn
  Paul Begijn

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Kwistenburg

  Over het gebied

  Natuur onderhevig aan verandering

  Natuurgebied Kwistenburg grenst aan het Veerse Meer. Vroeger hadden eb en vloed hier vrij spel, maar nu is de zeearm aan twee kanten afgesloten. Zout water werd brak. Het zoute water dat nu het Veerse Meer binnen stroomt, is onvoldoende om de oorspronkelijke oevervegetatie een serieuze kans te geven. Daarmee veranderde de natuur van getijdengebied naar grasland. In de zomermaanden bloeit er onder andere ijzerhard op de omliggende dijk.

  Vogels spotten vanaf de Zeedijk

  Op de slikken en met gras begroeide schorren in het natuurgebied wemelt het van de weidevogels, steltlopers en eenden. In de winter overnachten hier smienten en kol- en rotganzen. Met een verrekijker kun je de vogels spotten vanaf de Zeedijk.

  Wat kun je in natuurgebied Kwistenburg doen?

  • Kijk vanaf de Zeedijk bij Wolphaartsdijk uit over het natuurgebied
  • Wanneer je de Veerse Meerroute fietst, kom je langs het grasland van Kwistenburg

  Hoe is natuurgebied Kwistenburg te bereiken?

  Het natuurgebied ten noorden van het dorp Wolphaartsdijk is niet toegankelijk. Wel kun je de natuur van Kwistenburg overzien vanaf de Zeedijk. Rijd daarvoor vanuit de gemeente Wolfphaartsdijk de Noorddijk op.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid