Wandelen

Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Wandelroute Pronkrondje De Slotplaats in Bakkeveen (Friesland)

Landgoed De Slotplaats is één van de grotere bosgebieden in Friesland. Jonkheer Burmania plantte de eerste bomen van het landgoed al in 1730. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten hard gewerkt om landgoed De Slotplaats in originele staat te herstellen. Tijdens deze wandeling loop je door het deel van het parkbos dat vroeger voornamelijk bedoeld was om mee te pronken en te laten zien hoe welgesteld je wel niet was.  

Na de wandeling kun je in het restaurant De Slotplaats terecht voor heerlijke en duurzame hapjes en drankjes of voor een verrassend (lunch)gerecht.

Deze route is geel gemarkeerd en voert over paden van stevige zandgrond. Daardoor is deze route ook geschikt voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollator of buggy.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Foarwurker Wei
  • Foarwurker Wei, 9243 JZ Bakkeveen (FR)
  • Neem vanaf de N31 Emmen - Drachten bij Wijnjewoude afslag Bakkeveen.

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Landgoed De Slotplaats

De Slotplaats is een eeuwenoud landgoed in een bosrijke omgeving. De Slotplaats werd in 1668 aangelegd. Toen bouwde de familie Aylva een slot, het Blauhûs genoemd. In 1838 werd het Blauhûs afgebroken. Alleen de slotboerderij van het landgoed, gebouwd in 1818, bleef over. Dit gebouw is in 2006 helemaal gerestaureerd en is nu in gebruik als theehuis. Het gebouw maar ook het bos en tuin, de Burmaniazuil en de zonnewijzer hebben de status van Rijksmonument.

Bij dit punt staat een picknickbank. Over 200 meter is de volgende zitgelegenheid.

Landgoed De Slotplaats
Landgoed De Slotplaats

2Bos van Knoop

De wetenschapper en tuinarchitect Johann Hermann Knoop is misschien wel de bekendste gast die De Slotplaats heeft gehad. In de eerste helft van de 18e eeuw heeft hij bijna het hele landgoed vormgegeven. Overal kom je sporen van Knoop tegen: deze wandelroute gaat langs de historische tuin met boomgaard (naast de parkeerplaats) en de Burmaniazuil midden in het parkbos van… jawel: Knoop!

In 2019 is dit bos van Knoop hersteld. Zo is het diagonale padenpatroon aan één kant weer zichtbaar gemaakt, zijn de in slechte conditie verkerende sparren verwijderd en zijn nieuwe loofbomen aangeplant. Op deze manier kunnen bezoekers over tweehonderd jaar nog steeds van dit pronkbos met grote bomen genieten.

Oude beuk
Bos van Knoop

3De Burmaniazuil

In het hart van het bos staat de Burmaniazuil. Het is een zogenaamde 'poppestien’: de plek waar kindertjes vandaan komen. Vroeger stond er, naar horen zeggen, een loden haan op. Deze hebben wij in 2020 terug geplaats. Het verhaal gaat dat als deze haan kraait, de zuil kantelt zodat de ouders hun baby eronder vandaan kunnen halen.

Over het bruggetje staat een bank. 300 meter verder staat de volgende bank.

Burmaniazuil
De Burmaniazuil

4Zichtas naar Groningen

Stel je eens voor: je kijkt over dit pad terug naar het bos van Knoop, in oostelijke richting dus. Bedenk het verlengde van het pad: je ‘kijkt’ dwars door de hal van het huis en door de voortuin en de slotlaan aan de overzijde van het kanaal. En in rechte lijn verder.  Deze hoofdas van het landgoed is exact georiënteerd op de Martinitoren in Groningen. Check het maar met moderne navigatiemiddelen!

Onderweg naar punt 5 kom je een bank tegen. De volgende bank staat 220 meter verderop.

Brug op de zichtas
Zichtas naar Groningen

5Rabattenbos

Deze wandelroute loopt over het hoge en droge deel van De Slotplaats. Achter dit pad start het natte deel van het parkbos. Dat kan je herkennen aan een bosbouwkundig element die je rechts kunt zien: de zogeheten rabatten. Rabatten zijn langwerpige, door mensen gemaakte, ophogingen met daartussen greppels. Hoog = droog, laag = nat. De bomen werden op de droge stroken geplant, de greppels dienden voor de ontwatering. Herken je de rabatten?

Vlak bij punt 6 kom je een bank tegen. Dit is de laatste op deze wandelroute.

Rabatten
Rabattenbos

6Poel

In het weiland is in 2019 een laagte afgegraven en in de linkerhoek is een poel aangelegd. Veel diersoorten vinden hun weg naar deze natte plekken. Ree, vos, das en diverse vogels als zwarte en bonte specht gebruiken het als drinkplaats. Libellen, kikkers en padden gebruiken het water om zich in voort te planten. En op hun beurt trekken zij weer dieren aan die hen als voedsel zien. Een poel is een bron van leven! 

Grote keizerlibelle
Poel

7Speelnatuur van OERRR

Kinderen kunnen in deze speelplek zelf aan de slag gaan met en in de natuur. Een plek waar je kunt ravotten, hutten bouwen, ontdekken en avonturen beleven. En waar alle zintuigen worden aangesproken, met geuren, voelen en geluiden.  Door de halfverharde paden is deze Speelnatuur begaanbaar met een rolstoel. 

Je bent weer terug bij het startpunt van de route. De boswachters hopen dat je met plezier hebt gewandeld in het pronkbos van De Slotplaats. Kijk voor meer leuke routes verder op deze website.

Speelbos van OERRR
Speelnatuur van OERRR
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.