Ga direct naar inhoud
Nieuws

Van pachter naar partner op z’n Achterhoeks

25 augustus 2022 | Harm Peter de Vries

Boswachters in gesprek met boeren. Over de graanopbrengst van dit jaar, landschapsonderhoud en de begrazing van kruidenrijke graslanden. Dat is voor mij en mijn collega-boswachters bij Natuurmonumenten in de Achterhoek dagelijkse kost. Ook nu. Juist nu. Want zo’n 40 % van de oppervlakte in onze natuurgebieden wordt verzorgd door boeren.

Van pachter naar partner

Landbouwinclusieve natuur of natuurinclusieve landbouw

Onmisbaar is dus onze samenwerking met boeren. Of je het  Landbouwinclusieve natuur of natuurinclusieve landbouw noemt. Een mooier Achterhoeks landschap met gezonde bodem is wat ons bindt. Om onze pachters een kijkje te geven in de keuken van ons natuurbeschermingswerk startten we enige jaren terug het traject van Pachter naar Partner, met dank aan een subsidie van provincie Gelderland.

Het veld in

Een belangrijk onderdeel van deze samenwerking zijn de veldbezoeken. Gezamenlijk volgen we ontwikkeling en sturen het beheer bij. We zoeken altijd de balans tussen natuur- en landschapswaarde enerzijds en bruikbaarheid voor het agrarisch bedrijf anderzijds. Dit levert interessante gespreken op en zorgt voor wederzijds begrip.

 

veldbezoek graslanden Grote Veld

Samen de kwaliteit van natuurgraslanden bekijken

Landbouw voor boswachters

De omgekeerde versie van Van Pachter naar Partner bestaat ook. Boswachters gaan op landbouwcursus op de Aeres Hogeschool in Dronten. Zo gaan we elkaars taal beter spreken elkaars belangen beter begrijpen en samen zorgen voor een duurzaam Achterhoeks landschap. 

Zelf doen

Draag ook je steentje bij en koop producten lokaal. Hier een overzicht van boeren waar je verse producten kunt kopen>> 

We werken samen met onze pachters dankzij subsidie EU
Harm Peter de Vries