Ga direct naar inhoud
Nieuws

Spelregels in de nieuwe natuur

23 februari 2022 | Kay Jans

Het RivierPark Maasvallei is een prachtige, rustgevende plek dankzij iedereen die zich (dagelijks) inzet om dat zo te houden. Want stel je eens voor dat alles zomaar zou kunnen in het leefgebied van wilde dieren en planten? Wat zou er dan gebeuren?

konikpaard

Om aandacht te vragen voor de gedragsregels in de (nieuwe) natuur, lanceerde het projectbureau RivierPark Maasvallei een aantal cartoons. Heb jij ze al voorbij zien komen? Op de website van RivierPark Maasvallei bekijk je ze allemaal. Trek erop uit en geniet van al het moois in de 'vallei van Mooder Maas', zeker nu de natuur weer langzaam ontwaakt en er nieuw leven in aantocht is. Maar doe het met respect en zoals het hoort. Dankjewel!

cartoon grote grazers

Wat als... je grote grazers voert?

Wat wij mensen eten is niet noodzakelijk geschikt voor dieren en kan serieuze gezondheidsproblemen opleveren. Het zorgt er bovendien voor dat dieren hun angst voor mensen verliezen. Konikpaarden en Gallowayrunderen kunnen opdringerig worden als ze voedsel zien en dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren. Daarom adviseren de natuurbeheerders telkens om minstens 25 meter afstand te houden tot de dieren. Ook picknicken in de natuurgebieden wordt om deze reden afgeraden.

cartoon afval

Wat als... je afval achterlaat?

In de natuurgebieden vind je geen prullenbakken. Natuurbeheerders stimuleren bezoekers om hun afval mee naar te huis nemen. Prullenbakken trekken vuil en vandalisme aan. Daarnaast zijn prullenbakken ongezond voor dieren. Dieren zien vuilnisbakken namelijk als voedselbakken. Ze halen het vuil eruit op zoek naar voedselresten en kunnen zo plastic of scherpe voorwerpen opeten.

cartoon hond aan de lijn

Wat als... je hond los loopt?

Wandelaars met een hond doen er goed aan om hun lieve viervoeter altijd kort aan te lijnen in natuurgebieden. Grote grazers zien in honden hun grote vijand de wolf en gebruiken hun hoeven wanneer een hond te dicht komt. Ook andere dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Een loslopende hond kan een broedende vogel ook van zijn nest verjagen. De vogel is dan vaak zo geschrokken dat hij niet meer - of niet op tijd - op het nest terugkeert. Houd je hond dus aangelijnd. Daar doe je de natuur maar ook jezelf, je viervoeter en andere bezoekers een groot plezier mee.

maasvallei muziek

Wat als... je luide muziek afspeelt?

Mensen en dieren trekken de natuur in voor rust. Door luide muziek wordt die rust verstoord. Dat is vooral niet wenselijk voor jonge dieren en broedende vogels. Zij ervaren dit lawaai als een gevaar waardoor ze vluchten en niet meer, of niet op tijd, bij hun moeder of nest terugkomen.

maasvallei vuur

Wat als... je vuur maakt in de natuur?

Steeds meer mensen genieten van de (nieuwe) natuur in het RivierPark Maasvallei, maar ondanks de aanwezigheid van een regenrivier kan het ook heel droog worden. Lange periodes van droogte komen steeds vaker voor. Een vuurtje stoken, barbecueën of een sigarettenpeuk weggooien lijkt misschien onschuldig, maar kan serieus brandgebaar opleveren.

Kay
Kay Jans