Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start aanleg vispassage bij de Molenplas

24 november 2021 | Kay Jans

Waterschap Limburg start half december met de aanleg van een nieuwe beek voor vissen bij de Molen- en Biltplas in Stevensweert. Daardoor verbetert de zwemroute en kunnen vissen hun paaigronden gemakkelijker bereiken.

afvissen Molenplas

In oktober en november vonden al diverse voorbereidingen plaats. Zo zijn enkele struiken en bomen weggehaald om ruimte te maken. Ook zijn vissen overgeplaatst, omdat een aantal plasjes wordt gedempt. 

Uitvoering

Vanaf medio december wordt het werkterrein verder ingericht en klaargemaakt, zodat aannemer Van de Biggelaar in het nieuwe jaar kan starten met het echte (graaf)werk. De totale werkzaamheden duren naar verwachting tot april 2022. Machines en vrachtauto's in het terrein kunnen voor geluids- en stofoverlast zorgen. In de kerstvakantie wordt er niet gewerkt. Via de website van Waterschap Limburg blijf je op de hoogte van de uitvoering.

Tijdens het hoogwater in juli 2021 is er zand, klei en grind afgezet in het gebied. De monding van de Oude Maas is hierdoor verplaatst. De projectpartners hebben besloten die nieuwe natuurlijke ontwikkeling niet te veranderen. De nieuwe beek wordt dus aangepast aan de ontstane veranderingen in het landschap. Op verschillende plekken komen oversteekplaatsen voor wandelaars. Ook komen er doorwaadbare plaatsen voor grote grazers. Zo kunnen de Galloway-runderen en de Konikpaarden van de ene naar de andere kant van de beek lopen.

Oostzijde natuurgebied afgesloten

Tijdens de hele uitvoeringsperiode is de oostzijde van het natuurgebied werkterrein en daarom afgesloten voor wandelaars en sportvissers. Het vogeluitkijkpunt is bereikbaar via de stapstenen. Ook de westzijde van het natuurgebied blijft toegankelijk. Hier kun je vrij wandelen. Wil je toch het volledige rondje om de Molenplas lopen? Volg dan de omleidingsroute langs de Biltplas. Houd er wel rekening mee dat je deels over de verharde weg buiten het natuurgebied om loopt en langer onderweg bent. De route is aangegeven op de infobordjes bij het gebied of bekijk je hier. 

Meer weten?

Kijk voor meer informatie over het project op https://www.waterschaplimburg.nl/vispassagemolenplas.

Kay
Kay Jans