Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelpad langs de Molenplas

Waar: Maasvallei

Wandelen op of naast het pad
40 minuten
2 km
 • Rolstoel met begeleider
 • Geschikt voor rolstoel

Over de route

Natuuravontuur voor iedereen

Elk seizoen is hier anders. Geniet van de uitzichten op het ruige landschap met de vele vogels op het water of op de oevers. Dat kan vanaf het wandelpad maar ook vanaf de uitkijkheuvel tegenover de Hompesche Molen.

De route loopt via een stevige klim naar het uitkijkpunt op de heuvel (optioneel), langs het indrukwekkende Bomenmonument en naar een uitzichtpunt op de Molenplas. Voor de klaphekken bij het kerkdorpje Laak draai je om en keer je over hetzelfde pad terug naar de Molen. Het is een afwisselend en goed begaanbaar "ommetje". Tijdens je wandeling kun je Gallowayrunderen en Konikpaarden ontmoeten. 

Breng na je tocht een bezoek aan het informatiepunt in de molen en bekijk de boeiende film van de Zandtovenaar over deze bijzondere plek. Of geniet na op het molenterras met een hapje of drankje. Het informatiepunt is toegankelijk tijdens openingstijden van de horeca. Raadpleeg daarvoor de website van horeca de Hompesche Molen. 

De route gaat over een stevig pad van aangestampte halfverharding. Daardoor is het goed begaanbaar voor wandelaars met buggy en mensen in een rolstoel of scootmobiel. Vanwege de helling bij het uitkijkpunt raadt de boswachter bezoekers in een rolstoel aan om het gebied met een begeleider te bezoeken. Op aanvraag is er gratis een terreinrolstoel beschikbaar. 

 

Waar kun je starten

Foto: Bob Luijks

Wat kom je onderweg tegen?

Beloning na een heuvelklim

1. Uitkijkpunt over de Molenplas

Tijdens de route kun je de Konikpaarden ontmoeten. Zij struinen door het gebied omdat ze onmisbaar zijn voor het natuurlijk beheer van dit natuurgebied. We raden je aan ze niet te aaien of te voeren en voldoende afstand te bewaren waar mogelijk. Deze Koniks vertonen nieuwsgierig gedrag omdat ze hier veel mensen ontmoeten.

Via het slingerpad, na een stevige klim, bereik je het uitkijkpunt met panorama-uitzicht.

Voor mensen in een rolstoel is dit zonder duwhulp moeilijk te doen. Het uitkijkpunt is optioneel, je kunt de route ook volgen zonder het uitkijkpunt te bezoeken.

Speur vanaf het uitkijkpunt naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, eenden en ganzen in alle soorten. Misschien zie je in de verte zelfs een vos. Kijkend in de richting van het kerkje van Laak, zie je aan je rechterhand het Bomenmonument. Daar kom je straks nog langs. Links, met hoogspanningsmasten richting Maasbracht, zie je in de verte de ooibossen, kreekjes en het vogeleilandje met daar tegenover het vogelkijkplatform.

Weer beneden vervolg je de route richting het Bomenmonument.

Vóór het bruggetje is een kleine afdaling in het pad. Op de terugweg kan iemand in een rolstoel hier enige duwhulp gebruiken.

Bomenmonument Molenplas

2. Bomenmonument

De fossiele eiken die hier staan, werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het slib en het grind van de Maas bedolven. Daardoor vergingen ze niet, maar bleven ze goed bewaard. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze mysterieuze bomen opgedregd. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

Uitzicht vanaf het keerpunt

3. Uitkijkpunt

Prachtig plekje om hier van het uitzicht op de Molenplas en de molen te genieten. Bij dit uitkijkpunt staat een bankje.

De routelijn op het bijgevoegde kaartje toont de route waarmee je de trap naast het uitzichtpunt kunt ontwijken.

 

Praktische informatie

 • Geschikt voor rolstoel

  • Er zijn 2 gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig.
  • Naast de brasserie is een aparte ruimte met rolstoeltoegankelijk toilet en wasruimte.
  • De ondergrond van de wandelroute bestaat uit stevig aangestampte halfverharding.
  • Begeleiding / duwhulp tijdens de wandeling wordt dringend aanbevolen als je de top van de kegelvormige uitkijkheuvel (punt 1) wilt bezoeken. 
  • Op de 2e helft van de route is er een korte, lichte helling in het wandelpad.
  • In het gebied kun je Konikpaarden tegenkomen.
  • Bij het uitzichtpunt (3) staat een bank.

  Natuurmonumenten stelt hier gratis een terreinrolstoel beschikbaar. Dankzij de brede, dikke banden ben je hiermee aanzienlijk mobieler in het natuurgebied. De terreinrolstoel is alleen te leen via reservering per mail aan [email protected]

 • De Hompesche Molen

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes