Wandelen

Wandelpad langs de Molenplas

  • Rolstoel met begeleider
  • Geschikt voor rolstoel
Wandelen

Wandelpad langs de Molenplas

Natuuravontuur voor iedereen

Elk seizoen is hier anders. Geniet van de uitzichten op het ruige landschap met de vele vogels op het water of op de oevers. Dat kan vanaf het wandelpad maar ook vanaf de uitkijkheuvel tegenover de Hompesche Molen.

De route loopt via een stevige klim naar het uitkijkpunt op de heuvel (optioneel), langs het indrukwekkende Bomenmonument en naar een uitzichtpunt op de Molenplas. Voor de klaphekken bij het kerkdorpje Laak draai je om en keer je over hetzelfde pad terug naar de Molen. Het is een afwisselend en goed begaanbaar "ommetje". Tijdens je wandeling kun je Konikpaarden ontmoeten. Breng na je tocht een bezoek aan het informatiepunt in de molen en bekijk de boeiende film van de Zandtovenaar over deze bijzondere plek. Of geniet na op het molenterras met een hapje of drankje.

De route gaat over een stevig pad van aangestampte halfverharding. Daardoor is het goed begaanbaar voor wandelaars met buggy en mensen in een rolstoel of scootmobiel. Vanwege de helling bij het uitkijkpunt raadt de boswachter bezoekers in een rolstoel aan om het gebied met een begeleider te bezoeken. Op aanvraag is er gratis een terreinrolstoel beschikbaar.

In oktober 2019  plaatsen we een beter toegankelijk entreehek. Mensen in een scootmobiel kunnen momenteel het klaphek lastig sluiten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Uitkijkpunt over de Molenplas

Tijdens de route kun je de Konikpaarden ontmoeten. Zij struinen door het gebied omdat ze onmisbaar zijn voor het natuurlijk beheer van dit natuurgebied. We raden je aan ze niet te aaien of te voeren en voldoende afstand te bewaren waar mogelijk. Deze Koniks vertonen nieuwsgierig gedrag omdat ze hier veel mensen ontmoeten.

Via het slingerpad, na een stevige klim, bereik je het uitkijkpunt met panorama-uitzicht.

Voor mensen in een rolstoel is dit zonder duwhulp moeilijk te doen. Het uitkijkpunt is optioneel, je kunt de route ook volgen zonder het uitkijkpunt te bezoeken.

Speur vanaf het uitkijkpunt naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, eenden en ganzen in alle soorten. Misschien zie je in de verte zelfs een vos. Kijkend in de richting van het kerkje van Laak, zie je aan je rechterhand het Bomenmonument. Daar kom je straks nog langs. Links, met hoogspanningsmasten richting Maasbracht, zie je in de verte de ooibossen, kreekjes en het vogeleilandje met daar tegenover het vogelkijkplatform.

Weer beneden vervolg je de route richting het Bomenmonument.

Vóór het bruggetje is een kleine afdaling in het pad. Op de terugweg kan iemand in een rolstoel hier enige duwhulp gebruiken.

Beloning na een heuvelklim
Uitkijkpunt over de Molenplas

2Bomenmonument

De fossiele eiken die hier staan, werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het slib en het grind van de Maas bedolven. Daardoor vergingen ze niet, maar bleven ze goed bewaard. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze mysterieuze bomen opgedregd. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

Bomenmonument Molenplas
Bomenmonument

3Uitkijkpunt

Prachtig plekje om hier van het uitzicht op de Molenplas en de molen te genieten. Bij dit uitkijkpunt staat een bankje.

De routelijn op het bijgevoegde kaartje toont de route waarmee je de trap naast het uitzichtpunt kunt ontwijken.

 

Uitzicht vanaf het keerpunt
Uitkijkpunt

4Keerpunt

Het klaphek is het keerpunt voor deze route. 

Je gaat nu over hetzelfde pad weer terug naar de Hompesche Molen. Hetzelfde pad maar met een heel andere beleving.

Zelfde pad, andere beleving
Keerpunt

5Speelnatuur

De Speelnatuur bij de Hompesche Molen is toegankelijk voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking. Je kunt hier heerlijk ravotten, met water, zand en modder spelen, het insectenhotel van OERRR bewonderen en nog veel meer.

Toegankelijk voor iedereen!
Speelnatuur

6Hompesche Molen

De hoogste molen van Limburg telt maar liefst acht verdiepingen en is bijna 300 jaar oud. Vrijwillige molenaars bemensen het indrukwekkende bouwwerk. Op de begane grond is een informatiepunt en een brasserie. Een fijne plek om na te genieten van de wandeling.

Hompesche molen terras
Hompesche Molen

7Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van de route: de parkeerplaats bij de Hompesche Molen. Hopelijk heb je genoten en zien de boswachters je snel terug. 

Op de site van Natuurmonumenten vind je meer toegankelijke routes.

 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.