Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelpad langs de Molenplas

  • Geschikt voor rolstoel
  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelpad langs de Molenplas

Natuuravontuur voor iedereen

Elk seizoen is hier anders. Geniet van de uitzichten op het ruige landschap met de vele vogels op het water of op de oevers. Dat kan vanaf het wandelpad maar ook vanaf de uitkijkheuvel tegenover de Hompesche Molen.

De wandeling loopt langs het indrukwekkende Bomenmonument, heeft een keerpunt met uitzicht op de Molenplas nabij de klaphekken bij het kerkdorpje Laak). Je keert terug over hetzelfde pad naar de Molen. Het is een afwisselend en goed begaanbaar "ommetje" door verrassende natuur voor iedereen! Tijdens je wandeling kun je de grote grazers zoals de Konikpaarden ontmoeten. Breng na je tocht een bezoek aan het informatiepunt in de molen met boeiende Hompesche film van de Zandtovenaar of geniet op het molenterras met een hapje of drankje na van dit natuuravontuur.

Beter toegankelijk gemaakt

Het uitkijkpunt is bereikbaar na een stevige klim via een halfverhard, hellend pad. Geen probleem voor scootmobielen, maar bezoekers in een rolstoel hebben hier een begeleider nodig. Het bezoek aan deze uitkijkheuvel is een keuze-onderdeel binnen deze wandelroute.

Deze route begint en eindigt bij de Hompesche Molen, leidt u door het natuurgebied richting Laak en volgt een halfverhard pad, goed begaanbaar voor wandelaars met buggy, in een rolstoel of in een scootmobiel. Bezoekers in een rolstoel raden we aan om het gebied met een begeleider te bezoeken. Op aanvraag is er gratis een terrein-rolstoel beschikbaar.

In oktober 2019  plaatsen we een beter toegankelijk entreehek. Mensen in een scootmobiel kunnen momenteel het klaphek lastig sluiten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Toegankelijkheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Uitkijkpunt over de Molenplas

Het uitkijkpunt met panorama-uitzicht op de top is na een stevige klim bereikbaar via een halfverhard slingerpad. Goed bereikbaar voor scootmobielen en rolstoelers met begeleiding. Keuze-onderdeel binnen de wandelroute.

Onderweg kun je de Konikpaarden ontmoeten. Zij struinen ook door het gebied omdat ze onmisbaar zijn voor het natuurlijk beheer van dit natuurgebied. We raden u aan ze niet te aaien of te voeren en voldoende afstand te bewaren waar mogelijk. Deze Koniks vertonen nieuwsgierig.  gedrag omdat ze hier veel mensen ontmoeten.

Speur naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, eenden en ganzen in alle soorten, de vos. Richting kerkje van Laak, aan je rechterhand ligt het Bomenmonument, waar je straks nog langskomt. Links, met hoogspanningsmasten richting Maasbracht zie je in de verte de ooibossen, kreekjes, het vogeleilandje met daar tegenover het vogelkijkplatform.

Vervolg nu de route richting het Bomenmonument. Op dit gedeelte is voor het bruggetje een kleine afdaling in het pad. Op de terugweg kan iemand in een rolstoel hier enige duwhulp gebruiken.

Beloning na een heuvelklim
Uitkijkpunt over de Molenplas

2Bomenmonument

De fossiele eiken die hier staan, werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het slib en het grind van de Maas bedolven. Daardoor vergingen ze niet, maar bleven ze goed bewaard. Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze mysterieuze bomen opgedregd. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

Bomenmonument Molenplas
Bomenmonument

3Uitkijkpunt

Prachtig plekje om hier van het uitzicht op de Molenplas en de molen te genieten. Bij dit uitkijkpunt staat een bankje. Dit is het keerpunt voor deze route. De routelijn op het bijgevoegde kaartje toont de route voor een bezoeker in een rolstoel. Je ontwijkt zo de trap naast het uitzichtpunt.

Uitzicht vanaf het keerpunt
Uitkijkpunt

4Keerpunt

Je gaat nu over hetzelfde pad weer terug naar de Hompesche Molen: zelfde pad, heel andere beleving.

Zelfde pad, andere beleving
Keerpunt

5Speelnatuur

De Speelnatuur bij de Hompesche Molen is toegankelijk voor iedereen, ook voor kinderen met een beperking. Je kunt hier heerlijk ravotten, met water, zand en modder spelen, het insectenhotel van OERRR bewonderen en nog veel meer.

Toegankelijk voor iedereen!
Speelnatuur

6Hompesche Molen

De hoogste molen van Limburg telt maar liefst acht verdiepingen en is bijna 300 jaar oud. Vrijwillige molenaars bemannen het indrukwekkende bouwwerk. Op de begane grond is een informatiepunt en brasserie. Een fijne plek om na te genieten van de wandeling.

Hompesche molen terras
Hompesche Molen

7Eindpunt

Je bent aangekomen bij het eindpunt van de route, de parkeerplaats bij de Hompesche Molen. Hopelijk heb je genoten en zien de boswachters je snel terug. 

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.