Ga direct naar inhoud
Terug

Kustroute op de Marker Wadden

Waar: Marker Wadden

Eilandpaviljoen Marker wadden - Horeca
2 uur 23
7,2 km

Over de route

Je loopt met deze afwisselende wandeling langs de buitenrand van Marker Wadden. Het ene moment geniet je van het serene uitzicht over het Markermeer. Het andere moment loop je midden tussen de luidruchtige vogelkolonies. Onderweg kom je twee vogelkijkpunten tegen waar je in alle rust de vogels kunt bekijken. Heb je na de wandeling nog tijd en fut? Beklim dan zeker nog even uitkijktoren Steltloper voor een prachtig weids uitzicht.

Waar kun je starten

Eilandpaviljoen Marker Wadden
Dit is hét startpunt voor je bezoek aan Marker Wadden. Ontdek hier hoe de eilanden en hun natuur zijn ontstaan. Geniet van een drankje en iets lekkers, terwijl je vanaf het terras uitkijkt over het Markermeer.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Marker wadden

  1. Eilandpaviljoen Marker Wadden

  Dit is hét startpunt voor je bezoek aan Marker Wadden. Ontdek hier hoe de eilanden en hun natuur zijn ontstaan. In het Eilandpaviljoen vind je ook een verkooppunt voor wandelbenodigdheden of een mooi aandenken aan je bezoek, toiletten en een gehandicaptentoilet. Aan het eind van de wandeling kom je ook weer bij het eiland paviljoen. Perfect om dan bij te komen met een drankje.

  2. Slibvangen

  Voor je neus zie je hier een van de belangrijkste onderdelen van Marker Wadden: een 30 meter diepe slibgeul ligt hier onder water. Volgens de eerste metingen is deze geul samen met de zandwinputten een effectieve slibvanger. Dat is nodig omdat in het Markermeer veel overtollig slib rondzweeft. Door de aanleg van de Houtribdijk kan het slib niet meer weg. Al dat slib is niet goed voor de waterkwaliteit en verstikt het onderwaterleven. Gelukkig neemt de troebelheid van het water rondom Marker Wadden inmiddels al iets af.

  Fotopaal

  3. Levend Landschap - fotopaal 1

  De natuur op Marker Wadden staat nooit stil en verandert voortdurend. Op vijf punten op het eiland staan fotopalen die de veranderingen vastleggen. Wil je meehelpen om dit in beeld te brengen? Scan met je telefoon de QR-code op deze fotopaal en zorg dat de boswachters en onderzoekers de ontwikkelingen kunnen volgen.

  Praktische informatie

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes