Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste dieren door nieuwe faunapassages Naardermeer

14 november 2019 | Angelique Aerts

Dieren in het Naardermeer maken gebruik van de nieuwe verbindingen onder het spoor. Dankzij twee speciaal ontworpen dwarsliggers kunnen kleine dieren nu eindelijk onder de rails doorsteken.

Ringslang in faunapassage Naardermeer

Eindelijk verbonden

Het spoor tussen Naarden en Weesp vormde decennialang een onneembare hindernis voor veel dieren in het Naardermeer. Deze zomer voerde Prorail grootschalige werkzaamheden uit aan het spoortraject Naarden-Bussum. Hierbij zijn negen faunapassages aangelegd om de leefgebieden van amfibieën, reptielen en kleine zoogdieren weer met elkaar te verbinden.

Twee van de aangelegde passages zijn speciaal ontworpen voor het Naardermeer. Deze zogenaamde Dwarsligger Faunapassage is een doorgang gelegen tussen twee dwarsliggers onder het spoor, waardoor kleine dieren zoals kikkers, ringslangen en marters kunnen oversteken. 

Foto's tonen resultaat

Om de effectiviteit van deze nieuwe dwarsliggers te meten, zijn cameravallen aan weerskanten van een passage geïnstalleerd. Op de eerste foto’s is te zien dat ringslangen en een boommarter passeren. Ecoloog Luc Hoogenstein is heel blij met dit snelle resultaat: "Geweldig dat dieren als de ringslang en otter nu eindelijk van de ene naar de andere kant in het Naardermeer kunnen komen. Hier hebben we lang op moeten wachten, maar het is eindelijk zover!"

Dwarsligger Faunapassage Naardermeer

Verken zelf het Naardermeer

Dieren kunnen nu eindelijk van de ene naar de andere kant van het Naardermeer komen. Ben je zelf benieuwd naar het gebied? Loop dan een van de wandelroutes door deze prachtige natuur: 

Wandelroutes Naardermeer

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts