Ga direct naar inhoud
Nieuws

Nationale Molendagen bij De Onrust aan het Naardermeer

29 april 2024 | Angelique Aerts

Met vier imposante wieken en fraaie rieten kap staat hij bij het Naardermeer: molen De Onrust. De tweehonderd jaar oude poldermolen heeft nog altijd een belangrijke functie, want hij regelt het waterpeil van dit natuurgebied. Kom een kijkje nemen tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei!

Molen De Onrust - Naardermeer

Neem een kijkje in de 200 jaar oude molen

Bezoekers zijn dit weekend van harte welkom voor een ontmoeting met de molen en zijn molenaars. Het enthousiaste en kundige team vrijwillige molenaars vertellen je alles over het reilen en zeilen van de molen. Het is een spectaculaire ervaring om in de molen omhoog te gaan! Alles is van hout, de planken, de balken en ook de hele machinerie om via de wieken bovenaan, het scheprad beneden aan het draaien te krijgen.

Bezoekadres van de molen: Boezemkade 3, 1399 PK - Muiderberg

Tijden: zaterdag 11 en zondag 12 mei tussen 10 en 16 uur

Geschiedenis van mislukte droogmakerijen

Men heeft in het verleden meermaals geprobeerd het Naardermeer droog te malen. Maar de kracht van het water op deze plek is te groot. De Onrust werd in 1809 gebouwd om het samen met twee andere molen weer te proberen. Maar dat mislukte en bij het einde van de droogmakerij in 1854 bleef alleen De Onrust behouden. En kreeg een nieuwe functie: nu regelt de oude molen het waterpeil van het Naardermeer, puur en alleen op windkracht.

Molen De Onrust - Naardermeer
Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts