Ga direct naar inhoud
Nieuws

Noord-Holland beschermt 32 bijzondere landschappen

26 oktober 2020 | Roos Kooiman

De provincie Noord-Holland gaat als eerste provincie in Nederland het landschap juridisch beschermen. Ze heeft in de Omgevingsverordening 32 Noord-Hollandse landschappen zoals Wieringen, Waterland, de duinrand bij Bergen of de Vechtplassen aangewezen als ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’.

Noord-Hollands landschap

De 'Bijzonder Provinciale Landschappen' krijgen extra bescherming vanwege hun bijzondere eigenschappen en waarde voor mens en natuur. Natuurmonumenten en ruim twintig andere organisaties hebben zich samen ingezet om de provincie te stimuleren tot dit besluit te komen. Noord-Holland steekt met de aanwijzing van ‘Bijzonder Provinciale Landschappen’ haar nek uit en verdient daarom een compliment.

Extra bescherming

In de ‘Bijzonder Provinciale Landschappen’ moet voortaan rekening worden gehouden met bijvoorbeeld weidevogels en is woningbouw niet zomaar toegestaan. Per landschap is aangegeven welke ecologische, landschappelijke, cultuurhistorische of aardkundige waarden aanwezig zijn. Dit zijn de ‘kernkwaliteiten’ van het landschap. Voorbeelden hiervan zijn het leefgebied voor weidevogels, waterlopen en verkavelingsvormen in oude polders, de openheid en de vergezichten in het landschap of een bijzondere opbouw van de ondergrond. Willem Hellevoort provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten: “De aanwijzing van "Bijzonder Provinciale Landschappen' voorkomt dat er allerlei kleine stukjes van de mooie landschapstaart af kan worden gesnoept. Woningbouw of windmolens moeten niet als confetti her en der in ons mooie landschap worden uitgestrooid, maar op de juiste plek komen. Dat is nu juridisch bindend geregeld, daar zijn we heel blij mee!’.

Omgevingsverordening

De Omgevingsverordening is een belangrijke set regels die het unieke Noord-Hollandse landschap ook voor de toekomst veilig stelt. Noord-Holland heeft ervoor gekozen om alle bestaande regels over landschap samen te voegen. De 21 nu geldende provinciale verordeningen zijn samengevoegd tot één verordening en hebben zo juridische bescherming gekregen. Bij de Omgevingsverordening zit een digitale kaart waarbij de regels direct in beeld komen op een specifieke locatie. De nieuwe verordening gaat half november 2020 in. Hiermee is een einde gekomen aan een proces dat al in 2017 begon. “Wat nu als beschermd op de kaart staat, krijg je er echt niet meer zomaar vanaf!” aldus Hellevoort.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter