Ga direct naar inhoud
Nieuws

Otter sneuvelt op A1 bij Naardermeer

18 juni 2020 | Angelique Aerts

Eind mei is een otter doodgereden op de A1 bij het Naardermeer. Het gaat om een vrouwtje dat in goede conditie verkeerde. Een treurig bericht, want de otter was sinds 2017 - na ruim vijftig jaar afwezigheid - weer terug in het Naardermeer.

Aangereden otter

“Een grote schok”, vertelt boswachter Kelly Meulenkamp van Natuurmonumenten, die de melding van de dode otter binnen kreeg. “Sinds drie jaar was dit prachtige dier eindelijk weer terug in het Naardermeer. En om dan te horen dat er eentje is doodgereden op de A1 doet wel pijn. Gelukkig was het vrouwtje niet zogend, dus ze had geen jongen. Maar we hopen dat er inmiddels meerdere otters in het gebied leven.”

Otters in het Naardermeer

Afgelopen winter werd er nog een otter vastgelegd met een wildcamera in het Naardermeer. Het enthousiasme onder de boswachters van Natuurmonumenten was groot, want deze beelden bevestigden wederom de aanwezigheid van het zeldzame dier. Meulenkamp: “Daar waren we hartstikke blij mee, want de otter stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving: het water moet schoon zijn, er moeten voldoende rustplekken zijn en er moet genoeg voedsel (vooral vis) zijn. Dus het is toch een beetje de kroon op je werk als de otter zich hier thuis voelt. ” De doodgereden otter is dezelfde als op de camerabeelden. Dat kon worden vastgesteld aan de hand van een herkenbaar litteken op haar flank.

Verkeer grote vijand

De otter was lange tijd uitgestorven in Nederland, maar sinds er in 2002 enkele dieren werden uitgezet gaat het weer redelijk goed met de soort. Dat is echter niet vanzelfsprekend, want veel otters sneuvelen in het verkeer. In Noord-Holland zijn de afgelopen periode al drie otters doodgereden. “Dat toont het grote belang van faunaverbindingen aan, zoals de passages onder de N236 tussen het Naardermeer en de Ankeveense Plassen. Door het verbinden van natuurgebieden kunnen we zorgen dat dit prachtige dier ook in Noord-Holland een plek kan vinden,” aldus boswachter Meulenkamp.

Otterparadijs Naardermeer

Dankzij de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij kan Natuurmonumenten samen met provincie Noord-Holland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht een groene buffer rond het Naardermeer inrichten en daarmee het gebied omtoveren tot een otterparadijs. Het leefgebied van de otter en allerlei andere dieren en planten wordt daarmee groter en is beter te bereiken. Zo maken we het Naardermeer toekomstbestendig en geven we meteen een impuls aan de hele Nederlandse natuur, want het gebied ligt midden in een ‘natte as’. Ook komen er meer mogelijkheden voor bezoekers om het natuurgebied te bezoeken en te ontdekken.

Boswachter Angelique Aerts
Angelique Aerts