Ga direct naar inhoud
Nieuws

De Kraanvogels genieten van de broedtijd

14 juni 2021 | Sanne van Gemerden

Eind maart besloot een paartje kraanvogels vlak langs het familiepad van het Dwingelderveld te gaan broeden. Het pad werd afgesloten om de bijzondere vogels rust te gunnen bij het uitbroeden van hun ei. Hierbij een update:

Kraanvogel op ei

De kraanvogels zitten in alle rust om beurten op het ei. Langskomende bezoekers houden zich aan de afzetting en genieten van dit uitzonderlijke schouwspel.

Schaapherder Johan van schaapskooi Achter ’t Zaand, kijkt iedere avond even voorzichtig of alles in orde is bij het kraanvogelnest. Hij appte het volgende bericht: “ De kraanvogel zat heerlijk op haar ei, papa kraanvogel scharrelde wat rond. Verder zag ik drie spelende hazen en hadden lepelaars het naar hun zin. Er was nog een reebok in het water aan het plumpen in het elzenbosje, even later kwam een reegeit uit de dekking met haar kalf en wist een kievit van gekkigheid niet hoe jolig hij moest doen”. Het is duidelijk dat meer dieren profiteren van de rust op het familiepad!

Als alles goed blijft gaan komt het jong na ongeveer 30 dagen uit het ei. Kraanvogels zijn nestvlieders. Het jong kan direct lopen en gaat met de ouders mee op zoek naar vliegen, kevers en rupsen. Zo groeit de jonge kraanvogel snel dankzij de vele insecten die er te vinden zijn op het Dwingelderveld. Insecten zijn nuttig en waardevol. Onder andere als voedsel voor kraanvogeljongen maar ook voor koolmeesjes in de achtertuin of de zwaluwen onder de dakrand.

De afgelopen jaren zien we steeds minder insecten. Gelukkig kan deze trend omgekeerd worden, maar daar hebben we hulp bij nodig. Wil je ook meedoen om Nederland insectenvriendelijker te maken? Teken de  petitie om je gemeente te vragen om meer te doen voor insecten in jouw buurt en gemeente.

Sanne van Gemerden
Sanne van Gemerden

Boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe Tijdelijk persvoorlichter (feb, mrt, apr)