Ga direct naar inhoud

Vliegende kiep gezocht voor aanpak Amerikaanse vogelkers

Heb jij een goede conditie, houd je van aanpakken en wil je actief meehelpen aan natuurherstel in de Loonse en Drunense Duinen? Dan is vrijwilligerswerk als ‘vliegende kiep in de prunus’ wellicht iets voor jou. Regelmatig houdt boswachter Gerard een informatiebijeenkomst over dit vrijwilligerswerk. Meld je aan en kom langs om daarna te besluiten of dit interessant vrijwilligerswerk voor je is!

Vliegende kieps aan het werk

Bospest, die bijnaam geeft gelijk aan dat de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) een lastpak is. Wij noemen de Amerikaanse vogelkers meestal kortweg Prunus. Deze uitheemse Prunus groeit super snel en zaait zich zo sterk uit dat hij het wint van alle andere boomsoorten. Vogels zijn gek op z’n roodpaarse besjes en poepen de zaadjes verderop uit. Als we niks zouden doen, dan zou het bos overwoekerd worden door deze opdringerige gast. Maar in dit gebied pakken we het planmatig aan: al 15 jaar zijn ruim honderd vrijwilligers actief om deze Prunus onder de duim te krijgen. Dat gaat behoorlijk goed, het grootste deel van de Loonse en Drunense Duinen is bijna vrij van Prunus. Maar we kunnen nieuwe mensen gebruiken om deze bospest verder terug te dringen. We zijn vooral op zoek naar mensen die als een soort ‘vliegende kiep’ planmatig het bos afstruinen, op zoek naar de laatste Prunusstruikjes die de Prunusgroepen over het hoofd hebben gezien. Met een steekschop steekt de vliegende kiep vervolgens gelijk die struiken uit. Fysiek werk, in alle rust en in de mooie natuur!

Wie zoeken wij?

  • Mensen met interesse in de natuur en een goede conditie: het met handgereedschap uittrekken, uitsteken en omzagen van struiken en kleine boompjes van Amerikaanse Vogelkers vereist een goede conditie!
  • Mensen die wonen in de omgeving van de Loonse en Drunense Duinen (maximaal 25 km afstand).
  • Mensen die zelfstandig kunnen werken: de werkzaamheden worden individueel of in tweetal uitgevoerd, op een tijdstip dat je zelf, of met elkaar, bepaald. We vragen wel dat je minimaal 2x per maand aan de slag gaat.

Wat bieden wij?

  • Uitdagend werk bij een organisatie met een breed maatschappelijk draagvlak.
  • Een vast contactpersoon en beschikking over benodigde voorzieningen bij het werk.
  • Een onkostenvergoeding voor vervoer, maximaal 25 km.
  • Een vrijwilligerspas voor korting op producten van Natuurmonumenten.

Informatie en sollicitatie

Interesse? Neem dan contact op met boswachter Gerard, hij nodigt je vervolgens uit voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst in de werkschuur van Natuurmonumenten op Huis ter Heide (aan de rand van Tilburg.) Contactinfo:  [email protected] of bel 06-52525657. 

 

 

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid