Ga direct naar inhoud
Nieuws

10 activiteiten voor de hele familie in de zomervakantie op Schiermonnikoog

22 juni 2023 | Cynthia Borras

Schiermonnikoog is de kleinste van de Nederlandse Waddeneiland maar heeft voor groot en klein veel te bieden. Schiermonnikoog is een echte OERRR eiland met ongerepte natuur. Je vindt er kleurrijke kwelders, uitgestrekte stranden en stuivende duinlandschapen. Zijn je kinderen het liefst altijd buiten aan het spelen? Dan is Schiermonnikoog zeker een geschikte vakantiebestemming voor jullie gezin. Hieronder vind je de beste tips om Schiermonnikoog te beleven samen met je kinderen.

Fietsen op Schiermonnikoog

1. Kampvuurfeest van OERRR

Op woensdag 9 augustus bouwt Natuurmonumenten samen met Lytje Willem en Landal Vitamaris een groot kampvuur op het strand! Kom met het hele gezin een stoere maaltijd boven het vuur voorbereiden. Broodjes worst en marshmallows op stok, soep uit de grote ketel, pannenkoeken, zelfgemaakte popcorn, tosti's, gepofte bananen en appels en lekkere drankjes... met (hopelijk) een sfeervolle zonsondergang. Dit wordt een geweldig spektakel dat je écht niet wilt missen! 

Koop je kaartje online op de website van Natuurmonumenten Schiermonnikoog of aan de balie van informatiecentrum Het Baken. Aan het kampvuurfeest is een super kortingsactie gekoppeld. Als je namelijk lid wordt van OERRR / Natuurmonumenten, mag je gratis meedoen met het kampvuurfeest! Kom hiervoor je kaart kopen bij informatiecentrum Het Baken.

kampvuurfeest

2. Ga mee op natuurexcursie

Voor de echte OERRR kinderen organiseren de gidsen van Natuurmonumenten verschillende toffe natuurexcursies in de zomervakantie:

- Ga mee op Avond-tuur! Rond 22 uur begint het te schemeren en wordt het langzaamaan donker. Schemer- en nachtdieren worden actief. Het bos vult zich met vreemde geluiden. Bij helder weer kun je ook sterren zien.

- Ga mee kleine beestjes vangen. Eerst gaan we met loeppotjes op zoek naar wat er allemaal rondkruipt in het gras. Daarna gaan we  met visnetjes op zoek naar alles wat krioelt en zwemt in sloten en plassen. Ouders die van salamanders kikkers en padden houden zijn natuurlijk ook welkom.

- Ontdek de bosgeheimen van Schiermonnikoog. Deze excursie is speciaal voor kleuters. We maken een avontuurlijke tocht door het bos. Onderweg doen we allerlei leuke ontdekkingen en maken we kennis met een aantal bosbewoners. 

 

Kleine beestjes Schiermonnikoog

3. Speelnatuur OERRR

Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand bij de waterpompen, hutten bouwen, lopen door de griezelgreppel, met de trekpont naar het eilandje van de plas varen of chillen in een hangmat. Speelnatuur Schiermonnikoog is voor alle kinderen die van avontuur houden en niet bang zijn vies te worden. Speelnatuur vind je in het gebied tussen het speelbos en de Berkenplas. Kijk hier voor meer informatie over Speelnatuur Schiermonnikoog.

Speelnatuur Schiermonnikoog

4. Wandelen met het hele gezin

Om wandelen met kinderen leuk te maken moet je de juiste route kiezen. Niet te lang, met onderweg leuke dingen te doen en een lekker hapje aan het einde. Op het routeoverzicht vind je leuke wandelingen voor de hele familie. De familieroute Berkenplas loopt langs de Speelnatuur van Schiermonnikoog. De route is zo'n 3 kilometer lang, onderweg zijn er veel picknicktafels en kom je ook langs eethuis de Berkenplas waar ze lekkere pannenkoeken serveren. Voor kleuters hebben de boswachters een speciale route bedacht. 'Specht zoekt een huis op Schiermonnikoog' is een wandeling van ongeveer 2 kilometer. Tijdens de wandeling vertelt specht een verhaal over zijn zoektocht naar een geschikte woning. 

Specht zoekt een huis op Schiermonnikoog

5. Speurtochten in de natuur

Met een natuurspeurtocht maak je een mooie wandeling of fietstocht met de hele familie. Onderweg voer je opdrachten uit en leer je ook nog iets over Schiermonnikoog. Het is dus leuk voor ouderen en kinderen. Voor de echte avonturiers is de 'speelnatuur kreukelkaart' zeker een aanrader. Voor de jonge schattenzoekers kun je kiezen uit 'de 7 schatten van Schiermonnikoog' of 'de reis van Sake de slak'. Ben je een gevorderde schattenzoeker, dan is de 'Schier Explorer' GPS tocht zeker wat voor je. Op de website van Nationaal Park Schiermonnikoog vind je een beschrijving van de verschillende natuurspeurtochten die verkrijgbaar zijn bij informatiecentrum Het Baken.

Speurtocht: Aardkistjes

6. Wadlopen

Bij een bezoek aan een Waddeneiland kun je er niet aan ontkomen. Lopen over de bodem van de Waddenzee hoort eigenlijk op de bucket list van iedereen te staan! Vanaf een jaar of 7 kun je al je eerste wadlooptocht met gids ondernemen. Tijdens een wadloopexcursie laat de gids je ervaren hoe je door de modder van het wad moet lopen. Onderweg hoor je de bodem knetteren en zie je veel leven op het wad, de vogels, de wadpieren, de mossel- en oesterbanken. Bij de geul vis je met een net op garnalen en probeer je ook krabben en vissen te vangen. Boek hier je wadexcursie

 

Wadlopen

7. Ga vogels kijken

Bij informatiecentrum Het Baken kun je een verrekijker huren om een bezoek te brengen aan de vogelkijkhut van de Westerplas. De Westerplas is de grootste zoetwaterplas van Schiermonnikoog, het bevindt zich vlak achter de dijk. Het is dan ook één van de favoriete plek van vogels om even uit te rusten of een visje te vangen. In de zomer zie je vlak tegenover  de kijkhut de jonge lepelaar die net uit het nest gekomen zijn. Ze bedelen om voedsel bij hun ouders. In de stuiken tegenover de kijkhut zijn er vaak aalscholvers en kleine zilverreigers te zien. In de plas zwemmen er veel verschillende ganzen eenden en meeuwen. Wil je meer weten over de vogels van Schiermonnikoog? Ga mee met de boswachter op vogelexcursie.

 

Vogels kijken kinderen

8. In het donker op pad

Op Schiermonnikoog is het ’s avonds nog écht donker, en dat levert adembenemende sterrenhemels op. Grote en Kleine Beer, Cassiopeia, Orion… tijdens een sterrenwandeling als het helder is kun je zelfs de Melkweg zien.

Ook s ‘nachts bruist de natuur van het leven. Een wandeling in het donker is ook echt anders, je zintuigen staan op scherp en je ziet en hoort van alles. In de zomer op het Noordzeestrand kun je ook magische momenten beleven als zeevonk schittert in zee. Laat je verrassen en neem de kinderen mee op  avondwandeling. 

Ben je bang de weg kwijt te raken in het donker en ga je liever met een gids mee? Natuurmonumenten organiseert in de zomer avondwandelingen en sterrenwandeling.

Dark Sky Schiermonnikoog

9. Varen op de Waddenzee

Vanaf Schiermonnikoog gooit Kapitein Laurent de trossen los voor een onvergetelijke expeditie op de Waddenzee. Onder in het ruim staat een compleet ingerichte Waddenlab met microscopen en strandvondsten. In dit bijzondere Waddenlab hoor je de mooiste verhalen en maak je kennis met verschillende Waddenzee bewoners. Halverwege de tocht laat de kapitein het anker zakken en zet hij de motor uit. Het enige wat je aan dek nu nog hoort zijn vogels, de branding in de verte en het klotsen van het water tegen het schip. In deze rust is het ideaal om dieren te spotten. Met de uitgedeelde verrekijkers wordt het speuren naar zeehonden en bruinvissen. Aan boord krijgen de kinderen een logboekje, een zoekkaart en kunnen hun eigen krabbenhengel knutselen om hier later zelf mee in de zee te vissen

Koop hier je kaart voor een onvergetelijke vaartocht!

WadExpeditie

10. Bezoek informatiecentrum Het Baken

In de tentoonstelling van Het Baken maken kinderen op interactieve manier kennis met planten en dieren van Nationaal Park Schiermonnikoog. Aan de balie van het centrum kun je een tablet lenen om mee te doen aan de speurtocht die door de expositie uitgezet is. In de expositieruimte staan kinderen oog in oog met een zeehond, kunnen ze verschillende opgezette vogels zien, dieren zoeken in het aquarium, kiezelwieren onder de microscoop bestuderen, de reuzenkaart van Schiermonnikoog goed bekijken en meedoen aan interactieve spelletjes.

Ook vind je in de winkel van Het Baken toffe knuffels, souvenirs, en leuke natuurspeurtochten.

Op de leestafel in de koffiehoek van Het Baken vinden kleine kinderen knutselopdrachten, kleurplaten en doeplaten die je ter plekke kunt maken of mee kan nemen.

Breng een bezoek aan Het Baken!

Cynthia Borras
Cynthia Borras