Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Veluwezoom-Posbank bij Arnhem

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Wandelroute Veluwezoom-Posbank bij Arnhem
1 uur 40
5 km

Over de route

Deze route is goed bereikbaar per trein! Je reist naar NS-station Rheden. Vanaf daar is het ongeveer 12 minuten (1 km) lopen naar Bezoekerscentrum Veluwezoom, startpunt van de route.

Wandel over de toppen en dalen van de beroemde heideheuvels bij de Posbank. Voel de hellingen in je kuiten en geniet van het fenomenale uitzicht. De boswachter van Veluwezoom stippelde deze route uit langs haar favoriete plekken. Volg de gele schildjes met paarse pijlen van deze gemarkeerde route.

LET OP: Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

Waar kun je starten

bezoekerscentrum Veluwezoom
Startpunt

Bezoekerscentrum Veluwezoom

Nu gesloten: weer toegankelijk vanaf 10.00
Ga je op ontdekkingstocht in het Nationaal Park Veluwezoom? Begin je wandel- of fietstocht na een bezoek aan het Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wat kom je onderweg tegen?

Vergaderen Bezoekerscentrum Veluwezoom

1. Bezoekerscentrum Veluwezoom

Wil je meer weten over het gebied of rondneuzen in de winkel? Loop dan even binnen voor informatie, kaarten of een leuk cadeau.

De mestkever is een van de dieren die je op de heide tegenkomt
Heideblauwtje
Boomvalk

2. Dieren van de heide

Je komt nu op de uitgestrekte heidevelden van Veluwezoom. Hier leven veel soorten dieren en planten. Kijk goed om je heen. En spits je oren! In deze omgeving komen allerlei insecten voor. Misschien zie je vlinders fladderen, bijvoorbeeld het heideblauwtje of de distelvlinder. Of hoor je het tsjirpen van sprinkhanen zoals de zeldzame zadelsprinkhaan of  – de naam zegt het al – het zoemertje. Met wat geluk zie je een boomvalk jagen op libellen. En op het wandelpad zijn altijd wel mestkevers bezig de uitwerpselen van de grote grazers naar hun zelfgegraven voorraadkelders te rollen.

Het nieuwe zigzagpad in Nationaal Park Veluwezoom

3. Zigzagpad naar het uitkijkpunt

Volg het zigzagpad omhoog en je zult rijkelijk beloond worden! Vanaf het uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over de heide richting de Posbank. Natuurmonumenten heeft het speciale zigzagpad in 2019 aangelegd om zoveel mogelijk bezoekers van het uitzicht te laten genieten. Ook zij die afhankelijk zijn van scootmobiel of (elektrische) rolstoel.

Praktische informatie

  • Mountainbiken niet toegestaan

  • Honden welkom, mits aan de lijn

  • Houd rekening met grote grazers

  • Groepsactiviteiten, evenementen en professioneel gebruik alleen na toestemming

  • Uitkijkpunt De Posbank

  • Uitkijkpunt achter de Schaapskooi, Nationaal Park Veluwezoom

  • Bezoekerscentrum Veluwezoom

  • Paviljoen De Posbank

  • Brasserie Veluwezoom

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda