Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column van boswachter John - Kwetsbaar

23 augustus 2018 | Juriaan van Leeuwen

Boswachter John Pietersen is geboren en getogen in het dorpje Noorden, pal aan de Nieuwkoopse Plassen. In dit gebied is hij dan ook als een vis in het water. Een keer in de twee weken schrijft boswachter John Pietersen een column over zijn belevenissen in de Nieuwkoopse Plassen voor de weekkrant het Witte Weekblad.

Boswachter John Pietersen bij otterbord

Kwetsbaar

De vakantie zit er bijna weer op. Althans voor ons. De natuur kent geen vakantie en gaat onverminderd door, hetzij voorzichtig, naar het volgende seizoen. Op bepaalde dagen kun je de herfst al een klein beetje ruiken, bijvoorbeeld na een regenbui. Sommige vogels staan op het punt om te vertrekken, anderen zijn al weg. De gierzwaluw bijvoorbeeld. Volgend jaar rond eind april zijn ze weer terug. Hun instinct laat weten wanneer ze moeten gaan. Geen vrijwillige keuze dus, ondanks een grote mate van vrijheid. Wij kunnen dat wel maar doen we het ook? Soms laten we anderen onze keuze bepalen. Dit in alle vrijheid. Soms zijn er momenten in je leven dat je echt geen keuze hebt en dat je dan maar op gevoel moet handelen. De toekomst wijst dan uit of het de juiste keuze was. Als je in de natuur kwetsbaar bent als een kuiken is het verstandig om de aanwijzingen van het moederdier te volgen. Maar wat nu als je als mens kwetsbaar bent, wie kiest er dan voor jou? Vaak worden deze personen door de maatschappij in een positie gedwongen die helemaal niet zo leuk is. Afgedaan als lastig. Uitgesloten. Ik kan daar niet goed tegen. Alle leven heeft recht van leven. Zo blijft de mens en zijn omgeving kleurrijk.

Meer boswachter John?

Krijg je geen genoeg van boswachter John zijn belevenissen, inzichten, foto's van de Nieuwkoopse Plassen en wil je hem dagelijks volgen? Volg hem op Twitter!

Of kijk hier voor eerdere columns van boswachter John >>

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter