Ga direct naar inhoud
Nieuws

Doodgevonden wolf bij Stroe blijkt doodgeschoten 

13 oktober 2021 | Marjolein Koek

De provincie Gelderland meldt vandaag dat de dode wolf die op 1 oktober is gevonden bij Stroe is doodgeschoten. Dat blijkt uit sectie en genetisch onderzoek door Dutch Wildlife Health Center (DWHC) in Utrecht, samen met Wageningen Environmental Research (WENR). Ook is nu bekend om welke wolf het gaat. Het is GW1490m. Deze wolf leefde op de Zuidwest-Veluwe.

gw1490f

Strafbaar

De wolf is een strikt beschermde diersoort. Het doden van een wolf is niet toegestaan en strafbaar. Er loopt daarom een strafrechtelijk onderzoek naar het voorval. In het belang van dat onderzoek wordt daarom op dit moment geen verdere informatie verstrekt.

Wolf Zuidwest-Veluwe

De mannetjeswolf GW1490m leefde vooral in het natuurgebied op de Zuidwest-Veluwe. Deze wolf is in eind 2020 vanuit Duitsland via Overijssel en de Noord-Veluwe hier terecht gekomen. Hij vormde een paar met de wolvin (GW1792f) die eerder dit jaar bij Ede is doodgereden.

Onderzoek doodsoorzaak

In Gelderland leven ongeveer tussen de 15 en 20 wolven. De leefgebieden bevinden zich op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en de Zuidwest-Veluwe. Buiten Gelderland is er ook nog een leefgebied op de grens van Brabant en Limburg. In Nederland zijn tot nu toe naast deze wolf, nog 5 andere dode wolven gevonden. De andere dieren zijn bij een aanrijding om het leven gekomen. Op basis van onderzoek in Duitsland blijkt dat naast verkeer, illegale vervolging de tweede doodsoorzaak is voor wolven.

(dit bericht is een persbericht van Provincie Gelderland)

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter