Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledencommissie Groningen organiseert excursie Biessumerbos

19 oktober 2022 | Hanne-Wil Kievitsbosch

De ledencommissie Groningen heeft onlangs een excursie georganiseerd naar Biessum en het Biesummerbos. Deelnemers werden meegenomen in een stukje geschiedenis van het gebied en de actualiteiten.

Excursie Biessumerbos

De ledencommissie Groningen van Natuurmonumenten heeft in het jaarplan 2022 opgenomen om in het najaar een tweetal informatiebijeenkomsten te gaan organiseren over Biessum en het Biessumerbos. Voor het webinar op 5 oktober was er helaas te weinig belangstelling. Voor de excursie op 15 oktober was er wel voldoende belangstelling. 

Achtergrondinformatie

Tijdens de ontvangst met koffie in de kantine van Manege Biessum kregen de deelnemers een eerste inkijkje in hoe bijzonder het gebied Biessum en het Biessumerbos is. Liesbeth Jansen, voorzitter Ledencommissie Groningen en ondersteunend Lid van de vrijwilligersgroep Biessumerbos, vertelde over de cultuurhistorische waarde van het gebied, het unieke radialen landschap en het Biessumerbos als beleefbos met inheemse bomen, struiken, hoogstam fruitbomen, de kruidenrijke graslanden en het voormalige erf van de Vossenheerd.

Vanaf 2012 wordt er samen met de omgeving, gebruikers en een vrijwilligersgroep gepraat over de inrichting, over het beheer en over het behouden en het versterken van de cultuurhistorische waarde van het gebied voor Biessum en omgeving.

Excursie

In een wandeling dwars over de wierde Biessum, door het radialenlandschap en het Biessumerbos kregen de deelnemers van boswachter Warner Reinink nadere uitleg over de biodiversiteit, de toename van fauna en flora en de plannen voor de toekomst. 

Het Biesummerbos kent diverse gebruikers zoals de manege, wandelaars, fietsers, mountainbikers en de jachthondengroep. Deze laatste is al jaren actief in het Biessumerbos enerzijds door aanwezig te zijn bij activiteiten van de vrijwilligersgroep en anderzijds door jaarlijks het gebied te gebruiken voor een standaard jachthonden proef. Leden van de groep lieten de deelnemers zien hoe ze buiten het broedseizoen het bos en de poelen gebruiken bij het trainen van een jachthond, van hun baas en hoe ze de jachthond leren te gehoorzamen, te apporteren en levende have in de natuur te respecteren. De deelnemers werden een aantal proeven getoond waarbij gewerkt werd met dummy’s. Mooi was om te zien dat de leden van de groep ook genieten van al het mooie (en de stilte) van het Biessumerbos en de natuur daarin met verve respecteren.

Na afloop gaven deelnemers aan de excursie als een hele fijne en leerrijke ochtend te hebben ervaren.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe