Ga direct naar inhoud
Nieuws

Drie bomen voor 80 jarige vrijwilligers op landgoed Velhorst

25 november 2023 | Jantine Wesselink

Afgelopen donderdag 23 november was een speciale dag voor de vrijwilligersgroep van Natuurmonumenten in de moestuin van landgoed Velhorst. Drie van hen vierden hun 80ste verjaardag en daarom mochten ze allen een fruitboom planten in de historische boomgaard van het landgoed. Toevallig was de algemeen directeur van Natuurmonumenten Pim van der Feltz ook in de buurt en woonde de ceremonie bij.

drie vrijwilligers (80 jaar) planten boom op Velhorst

Op de foto Geert Ottens, Piet de Vries en Theo Thijssen, allen vrijwilligers op landgoed Velhorst en dit jaar 80 jaar geworden. In toevallige aanwezigheid van algemeen directeur van Natuurmonumenten Pim van der Feltz (tweede van rechts) planten zij een boom op landgoed Velhorst.

Dynamisch landgoed

Tussen Lochem en Almen ligt aan de Berkel het kleinschalige en dynamische landgoed Velhorst. Een levend landgoed, waar mensen wonen, werken en van de natuur genieten. Natuurmonumenten werkt er samen met anderen aan duurzame landbouw, natuurvriendelijk beheer, vergroting van biodiversiteit, aanpak van droogte en een fraaie beleving. De vrijwilligersgroep in en om de moestuin is van onschatbare waarde.

Historische moestuin

De historische moestuin ligt naast het landhuis Velhorst (particulier bewoond). Een idyllische plek die het landgoedplaatje compleet. Ben je op een donderdag in de buurt, dan beantwoorden de moestuinvrijwilligers graag je vragen over tuin, boomgaard uit 1800 en broeihof.

 

Moestuin Velhorst Natuurmonumenten

Volop werk aan de winkel

In een moestuin is altijd werk aan de winkel. Dat begint al in het vroege voorjaar. De zaaibedden zijn gereed en voorzien van organische mest. In maart en april kunnen voorzichtig de eerste zaden de koude grond in. Sommigen daarvan zijn (bijna) vergeten groenten. Bijzondere en smaakvolle gewassen. Om ze voor de toekomst te behouden en nooit meer te vergeten, gaan de zaden weer terug naar de Nederlandse Zadenbank.

Hechte vrijwilligersgroep

In totaal werken 23 vrijwilligers wekelijks het hele jaar door in de moestuin en doen licht beheerwerk op het landgoed. Sommigen komen – in het groeiseizoen – zelfs twee keer in de week. Het is een hechte groep, waarvan zelfs nog enkele leden van het eerste uur. Zij zijn al 23 jaar actief.

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink