Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute naar Quackjeswater

Waar: Zuidwestelijke delta

Vechtende lepelaars
29 minuten
7 km

Over de route

Vaar met de Expeditie Haringvliet (10 juli t/m zondag 5 september 2021) naar Hellevoetsluis! Vanaf deze oude vestingstad fiets je op eigen gelegenheid naar het bijzondere natuurgebied Quackjeswater in Voornes Duin.

Neem vooral je eigen fiets mee; deze kan (tegen vergoeding) aan boord van de vaartuigen.

Beleef het Haringvliet

In het kader van het Droomfondsproject Natuurherstel Haringvliet nemen we deze zomer mensen mee naar het Haringvliet! Via de Expeditie Haringvliet kom je op bijzondere plekken, zoals Kwade Hoek, Quackjeswater en Tiengemeten.

Fietsen naar het Quackjeswater

Fiets langs de natuur van de oevers van het Haringvliet. Verschillende broed- en trekvogels bevolken het Quackgors bij Hellevoetsluis. Daarna kun je in het Quackjeswater wandelen. Tot ver in juli zijn hier lepelaars te zien in de broedkolonie.

Waar kun je starten

Zuidwestelijke delta
Startpunt

Westpier haven naast de vuurtoren

Wat kom je onderweg tegen?

Startpunt

1. Startpunt

Je staat weer aan vaste wal! Tijdens deze tocht fiets je langs de natuur van de oevers van het Haringvliet. Verschillende broed- en trekvogels bevolken het Quackgors bij Hellevoetsluis. Daarna kun je de lepelaarkolonie in het Quackjeswater zien vanaf het vogelkijkpunt. Tot ver in juli zijn hier lepelaars te zien in de broedkolonie.Vanaf de aanlegsteiger bij de vuurtoren sla je direct linksaf de Nieuwe Zeedijk op. Deze voert langs de vestinggracht. Na 500m. maakt deze een bocht naar links. Nog eens 150m. verder volgt een splitsing: neem de linkerkant: Heliushaven en ga rechtdoor het Gorzenpad op (fietspad!). 

Allerlei vogels op het Quackgors
Allerlei vogels op het Quackgors
Allerlei vogels op het Quackgors

2. Allerlei vogels op het Quackgors

Je bent aangekomen bij het Quackgors! Dit voormalig getijdengebied is een uniek stuk natuur bij Hellevoetsluis. Vanaf het uitkijkpunt kun je goed vogels spotten. Soms kun je overdag reeën zien.Er broeden op het gors allerlei eenden zoals krakeend, bergeend en kuifeend. Ook de scholekster, kievit en tureluur vinden hier een plekje. In de rietkragen broeden rietzanger, rietgors en bruine kiekendief. Op de eilanden vind je veel broedende brandganzen en soms kluut en kleine plevier. En na het broedseizoen komen de vogels nog steeds graag op het Quackgors. Om voedsel te zoeken op het slik en in het gors namelijk!Het Gorzenpad volgend kom je op Schenkeldijk. Deze gaat over in Duinweg. Deze over 1,5km. blijven volgen en onder viaduct (N57) door.

Bosvogels
Bosvogels
Bosvogels

3. Bosvogels

Zie je het weelderige begroeide stuk duin links? Dit is een waar paradijs voor vogels als de grasmus, nachtegaal en grote bonte specht. Ze vinden hier een plekje om te broeden. Wil je even bijkomen? Op het strand bij een van de duinovergangen staat paviljoen Shamrock Inn (aangegeven op Duinweg).Na het viaduct onderdoor N57 direct linksaf, naar Parkeerterrein Quackjeswater. Dit is eindpunt fietsroute. Vanaf dit parkeerterrein wandelmogelijkheden in Voornes Duin, o.a. naar uitkijkpunt lepelaarkolonie.