Ga direct naar inhoud
Nieuws

Rode markering op bomen

10 juni 2024 | Ramona Fredriks

In het najaar van 2025 zal Natuurmonumenten werkzaamheden uitvoeren in natuurgebied Wolfheze. Daarom brengen we alvast een kleurmarkering aan op de bomen. Bomen met een rode markering zullen in het najaar van 2025 worden verwijderd. Hierdoor ontstaat ruimte voor de omvorming naar een gezond, toekomstbestendig en vitaal bos.

Boswerkzaamheden Wolfheze

Gemengd bos met veel variatie

Op de open plekken die ontstaan valt voldoende licht op de bodem voor de kieming van zaden van kruiden, struiken en bomen, zoals de inlandse eik, berk, lijsterbes en beuk. Zo zal het bos zich ontwikkelen tot een meer natuurlijk en gevarieerd bos met veel variatie in leeftijd, openheid, hoogte en soorten. Inheemse loofbomen krijgen bovendien meer ruimte om zich te ontwikkelen tot robuuste bomen. Ook creëren we meer staand en liggend dood hout in het bos. Een toename van dood hout zorgt voor een verhoging van de soortenrijkdom in natuurgebied Wolfheze

Verantwoord bosbeheer 

Er wordt gewerkt volgens de FSC-richtlijnen en de Gedragscode soortenbescherming bosbeheer 2022. Zo worden kwetsbare plekken met bijzondere planten en dieren bij de werkzaamheden gemeden. Bovendien gebruiken de bosmachines vaste routes om eventuele schade te minimaliseren. Het hout wordt langs de paden gestapeld en later afgevoerd. Het is mogelijk dat je tijdens de werkzaamheden hinder ondervindt. Wij vragen hiervoor je begrip. Eventuele schade aan de paden herstellen we na de werkzaamheden.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks