Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vijf Dorpen in ’t Groen schenkt bank Reijerscamp

31 mei 2018 | Marie-Thérèse te Bulte

In natuurgebied Wolfheze staat een nieuwe bank. Bezoekers kunnen vanaf deze plek genieten van het uitzicht over een graanakker in Reijerscamp. Zaterdag 26 mei is door Flip Witte – voorzitter ‘Vijf Dorpen in ’t Groen’ - een bank overgedragen aan Martin de Graaff, voorzitter Dorpsbelang Wolfheze. De overhandiging werd door Flip Witte bezegeld met een pot bijenhoning.

Graanakker Reijerscamp

Locatie bank

Natuurmonumenten werd gevraagd om deze plek naast een graanakker in Reijerscamp beschikbaar te stellen voor de bank. Het verzoek voor juist deze locatie was niet toevallig gekozen. Sinds een aantal jaren is het natuurontwikkelingsgebied Reijerscamp verbonden met de Veluwe door de bouw van ecoduct Jac. P. Thijsse over de A12. Al kort na de oplevering van dit ecoduct vestigde zich hier, aan de overzijde van de snelweg, een roedel edelherten.

Dat de bank op een goed plek staat bleek al tijdens de officiële overhandiging. Twee hindes renden op korte afstand van elkaar over de graanakker en verdwenen even later in het bos.

Overhandiging bank Rijerscamp

Graanakker voor vogels en insecten

Deze graanakker wordt voor een deel gebruikt om overwinterende vogels een helpende hand te bieden door het jaarlijks inzaaien van oliehoudende zaden zoals zwarte mosterd, bladrammenas en overige soorten zoals zonnebloemen en zomergranen. Deze gewassen worden niet geoogst en trekken dan ook honderden tot duizenden vogels zoals vinken, kepen, geelgorzen en veldleeuweriken. Natuurmonumenten helpt op deze wijze insecten- en zaadetende zangvogels om ze te behoeden voor de vaak gevaarlijke trektochten naar het buitenland om daar voedsel te vinden.  

De bank staat dus niet alleen op een landschappelijk fraaie plek in het mooie Wolfheze, maar de kans op het zien van kleurrijke akkerflora, insecten, meerdere soorten vogels en zelfs edelherten is groot.  

Icarusblauwtje graanakker Reijerscamp

De bank is gemaakt van acaciahout, afkomstig uit de rand van de Reijerscamp en gemaakt door Wolfhezenaar Theo Jurrius van de Boschhoeve. Je treft de bank aan de zandweg tussen het bos bij ‘Het Hazeleger’ en sportclub ‘SV Wodaneck’.

 

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte