Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfheze en Reijerscamp in Vroege Vogels TV

21 november 2023 | Marie-Thérèse te Bulte

Al gezien? Of even nagenieten? De televisie-uitzending van Vroege Vogels over Wolfheze en Reijerscamp. Een aflevering met mystieke beelden over de majestueuze Wodanseiken, met de schilderijen waarop deze eeuwenoude eiken staan afgebeeld. Hoe zag het 19e -eeuwse landschap er toen uit? Een duik in het verre verleden en adders die er hier net wat anders uitzien. Met de wolf die dit gebied opnieuw heeft gevonden. En wat hiervan de gevolgen zijn op het wild dat dit gebied rijk is. Kijk je mee?

Wolfheze in nevelachtige sfeer tijdens opnamedag Vroege Vogels

Wolfheze is een relatief klein natuurgebied aan de rand van de Veluwe. De beroemde eeuwenoude Wodanseiken zijn hier bekend geworden door de schilders van de Oosterbeekse schilderskolonie, oprichters van de latere Haagse School. Deze eiken kampen nu met de nodige problemen, droogte en stikstofdepositie bedreigen hun voortbestaan.

Oud kerkdorp Wolfheze

Vanwege de aanwezigheid van water en een vruchtbare bodem, is Wolfheze al duizenden jaren bewoond. Al vanaf de steentijd, wat te zien is aan de grafheuvels die je hier verspreid aantreft. Het voormalige kerkje van het oude kerkdorp Wolfheze is mogelijk in de 16e eeuw verdwenen.

Adders Wolfhezerheide

Wolfheze is een goed leefgebied voor reptielen. Er leven hier vijf soorten reptielen op een relatief klein oppervlak: ringslang, gladde slang, zandhagedis, hazelworm en adder. De adder was hier bijna verdwenen en wordt nog steeds in zijn voortbestaan bedreigd. In de buurt zit ook de levendbarende hagedis, aan de ander kant van het ecoduct op de Doorwerthse heide.

De wolf van Wolfheze

Wolfheze is van oudsher al een leefgebied van de wolf. De plaats is er zelfs naar vernoemd: ‘wolf’ staat hier voor het dier en ‘heze’ komt van ‘hees’ en staat voor struikgewas.  De letterlijke betekenis van Wolfheze is dus: ‘wolvenstruik’. En zo doet het natuurgebied Wolfheze, met de terugkeer van de wolf op de Veluwe, weer haar naam eer aan.

Bekijk de TV uitzending

Het Vroege Vogels team trekt in de vroege ochtend door een nevelachtig Wolfheze. Presentator Menno Bentveld bezoekt samen met onze ecoloog Ellen ter Stege de eeuwenoude Wodanseiken en met boswachter Frank Theunissen de grazende schaapskudde in het territorium van de wolf.

Benieuwd naar wat zij allemaal nog meer tegenkomen?

Bekijk de volledige uitzending terug via de website van Vroege Vogels TV.

Of bekijk de fragmenten met bijbehorende artikelen:

Zelf op pad om Wolfheze ontdekken?

Kom genieten van de mooie wandelroutes door natuurgebied Wolfheze:

Liever op de fiets? Laat je inspireren door Poëziefietsroute Zuidwest-Veluwe. Deze speciale fietsroute voert langs 38 bijzondere plekken. Plekken, zo dierbaar dat mensen er een gedicht over hebben gemaakt – 41 km of maak je eigen variant.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte