Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ongewenste zaailingen uit Wormer- en Jisperveld geoogst voor herplant

20 december 2022 | Eveline Blok

Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Wormer- en Jisperveld. Sinds 21 november slaan Natuurmonumenten en Meer Bomen Nu de handen ineen om hier zaailingen te redden. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken.

Bomen oogsten WJV

Prachtige natuur

Het Wormer-en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa. Het is een uniek Natura 2000 gebied waar hele bijzondere planten voorkomen, zoals zonnedauw. Om dit gebied bijzonder te houden moeten de zaaiingen van bomen zoals berk en wilg, die op de vele eilandjes staan, verwijderd worden. Dat is een hele klus en daar kan Natuurmonumenten wel wat hulp bij gebruiken. Meer Bomen Nu is juist op zoek naar plekken waar er boompjes verwijderd moeten worden, om die daarna gratis weg te geven voor het klimaat en met biodiversiteit. Een win-win situatie dus!

De geoogste zaailingen - gemiddeld zo'n 600 per keer! -  worden tijdelijk ingekuild op een bomenhub en daar vandaan gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Uiteraard kan elke vrijwilliger ook bomen mee naar huis nemen. Zo werken we samen aan het tegengaan van klimaatverandering, maken we meer leefruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren en bieden we de vrijwilligers een heerlijk dagje in de natuur. Meer Bomen Nu nodigt de omwonenden van het Wormer- en Jisperveld van harte uit om mee te doen. Er wordt de hele winter tweewekelijks geoogst op de maandagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.

Iedereen kan helpen: meld je aan als vrijwilliger of lever zelf jonge boompjes in!

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in regio Zaanstad. Vrijwilligster Esther Reijnders uit Zaanstad heeft zich aangemeld om de oogstdagen te gaan begeleiden. De groep is nog op zoek naar iemand met een vaarbewijs die de vrijwilligers zelfstandig naar de eilandjes kan brengen en mensen die het leuk vinden te komen oogsten. Wil je meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op  www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan voor een oogstdag. Heb je zelf jonge boompjes in de tuin staan en wil je die graag doneren? Dat kan ook.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij het pad of krijgen te weinig licht. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

  • Wat: Oogstdag Meer Bomen Nu
  • Waar: Schaalsmeerdijk 1 A 1534 NA Oostknollendam
  • Wanneer: Tweewekelijks op de maandagmiddag tussen 13.00 en 17.00 uur.
  • Meedoen? Maak een vrijwilligersprofiel aan op meerbomen.nu/ik-doe-mee
Eveline Blok
Eveline Blok