Ga direct naar inhoud
Nieuws

Column] Beestjes van De Bruin - Kloekswan

23 januari 2022

Jacob de Bruin is ecoloog en schrijft over zijn belevenissen in het Fochteloërveen. In zijn column Beestjes van De Bruin vertelt hij over bijzondere beestjes en zeldzame plantensoorten in het hoogveengebied.

Ecoloog Jacob de Bruin in het Fochteloërveen

Column] Beestjes van De Bruin – Kloekswan

 

Dit jaar werden we in het Fochteloërveen aangenaam verrast door een succesvol broedpaar wilde zwaan. Een prachtige grote zwaan met een grotendeels gele snavel. De naam wilde zwaan vind ik maar niks trouwens, net alsof onze knobbelzwaan niet wild is. Misschien komt het omdat ze normaal gesproken vooral broeden in landen met “wilde” natuur, zoals in Zweden.

Onze oosterburen noemen hem de singschwan en in het Frysk wordt hij gûlswan of kloekswan genoemd. Beide namen verwijzen naar het getrompetter wat iets weg heeft van gûl-gûl-gûl of kloek-kloek-kloek.

Is het dan bijzonder dat deze kloekswan in het Fochteloërveen heeft gebroed? Nou en of! De Nederlandse broedpopulatie bestaat uit slechts enkele paren die met wisselend succes jongen groot weten te brengen. Dat er dit jaar vier jongen zijn groot geworden in het veen is fantastisch!

In het voorjaar waren er meerdere paren in het Fochteloërveen. Eén paar begon met het bouwen van een nest. De zwanen zijn erg gevoelig en hebben veel rust nodig. Zodra er mensen in de buurt kwamen stopten ze met bouwen en zwommen weg van het nest. De nestbouw werd na een paar dagen afgebroken, helaas te veel fotografen en andere bezoekers. Gelukkig waagden ze nog een poging op een plek uit het oog van mensen. Iedereen die wist van de tweede poging hield dit geheim en meed de nieuwe broedplek.

Eind juni werden er vier kleine kuikens waargenomen, geweldig! In september worden grote jongen gezien. Nog steeds vier stuks! De familie is inmiddels uitgevlogen. De populatie van deze zwanen breidt zich uit vanuit de toendra en veenmoerassen in het hoge noorden. Wij zijn er heel erg trots op dat deze soort een veilige broedplek heeft gevonden in het Fochteloërveen. Deze veiligheid was vooral te danken aan de relatief natte omstandigheden deze zomer. Het vasthouden van water is dan ook iets waar we de komende jaren hard aan gaan werken. We hopen op een terugkomst de komende jaren en voldoende rust in het gebied. Onze dank aan allen die de zwanen dit jaar hun rust hebben gegund.

Wilde Zwaan

Wilde Zwaan

Meer Beestjes van De Bruin?

Wil je eerdere columns lezen van Jacob de Bruin? Kijk dan op Beestjes van De Bruin