Ga direct naar inhoud
Nieuws

Wolfblog 9: welpen op de Zuidwest-Veluwe

01 augustus 2023 | Marjolein Koek

Het was even stil rondom de wolvenblog nadat de wolvin was doodgereden en de reu doodgeschoten. Maar boswachter Frank Theunissen heeft nieuws te melden: deze winter kwam een nieuw paar voor de camera's langs en dit voorjaar kregen zij welpen.

welpen veluwe

Het is al meer dan een jaar geleden dat ik mijn laatste wolvenblog schreef. Er was ook niet veel te vertellen. Regelmatig trokken er wolven door het gebied om vervolgens na een paar dagen weer te vertrekken. Tot december 2022.

Op een berijpte ochtend sloeg de bewegingscamera aan op een wolf die ik nog niet eerder had gezien. Enkele dagen daarna verscheen er nog een andere nieuwe wolf op camera..

De loopsporen op de zandpaden lieten me zien dat de 2 wolven samen opliepen en dat werd kort daarna op beeld bevestigd. Aan de hand van wijze van urineren stelden we vast dat we te maken hadden met een vrouwtje en een mannetje. Paarvorming!

We volgden de wolven door de winter heen en zagen ze samen hun territorium controleren en markeren. Ook zagen we ze samen jagen. Rond de paartijd van wolven liepen ze nog altijd bij elkaar en dus waren we heel benieuwd of er welpen geboren zouden worden.

In het voorjaar, de periode dat de jongen geboren worden, verdween de wolvin enkele weken uit zicht. Wel zagen we het mannetje regelmatig op beeld voorbij komen, sjouwend met prooi. Na enkele weken stond eindelijk de wolvin in het vroege schemerlicht op camera, samen met het mannetje. Haar tepels waren duidelijk te zien: ze had welpen!

Toen was het een kwestie van geduld hebben en rustig afwachten tot we welpen op camera zouden zien. De beelden die bij deze blog horen spreken voor zich. Voor de duidelijkheid: de beelden van de welpen zijn niet recent. We hebben gewacht met het vrijgeven van de beelden tot de welpen groter en sterker waren. Dit om ze in hun kwetsbaarste periode alle rust te geven die ze nodig hebben.

Nu zijn ze al veel groter en sterker en ze verplaatsen zich inmiddels door een groot gebied samen met de ouders. Ik hoop en verwacht dat ik in de komende maanden weer vaker beelden en verhalen met jullie kan gaan delen van en over de opgroeiende welpen.

Best wel spannend.

Tot slot nog dit.

Helaas zien we nog regelmatig mensen struinen in rustgebieden voor dieren. Ook worden illegaal wildcamera’s geplaatst. Dit is verboden en kan je een boete of een terreinontzegging opleveren. Respecteer alstublieft de toegangsbepalingen van de terreineigenaar. Die bepalingen zijn er niet om jullie te pesten maar ter bescherming van de flora en fauna.  Houd je aan de regels en help zo mee om de natuur te beschermen. Wij vanuit onze kant delen vervolgens beelden en verhalen met jullie uit onze natuurgebieden.

Geniet er van de beelden en tot de volgende blog.

 

Wolven op de Zuidwest Veluwe

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter