Ga direct naar inhoud
Nieuws

Duivelsnaaigaren op de Duivelsberg

10 september 2018 | Irma de Potter

Onlangs deden vrijwilligers van Natuurmonumenten een mooie ontdekking op de Duivelsberg in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. In de jonge heide troffen zij het klein warkruid aan, ook wel bekend onder de volksnaam duivelsnaaigaren. In Nederland een vrij zeldzaam plantje dat op de Rode Lijst van beschermde planten staat. Een bijzondere vondst in een gebied waar de heide een paar jaar geleden bijna werd opgeslokt door het bos. Maar na een herstelproject bloeit de jonge heide er weer prachtig paars en daar profiteert het klein warkruid nu van.

Kleine warkruid

Steelt voedsel uit gastplant

Klein warkruid bestaat uit woekerende ragdunne rode stengeltjes. De overwegend rode kleur verraadt al dat de plant nauwelijks bladgroenkorrels heeft en dus zelf ook geen voedsel kan aanmaken. Hij steelt zijn voeding daarom van andere ‘gastplanten’. Op de Duivelsberg parasiteert het warkruid op de jonge struikheide. Met zuigworteltjes hechten de draadjes zich aan de stengel van de gastplant en zuigen de voedingsstoffen op. De stengels groeien zo snel en vertakken daarbij zo vaak, dat ze helemaal in elkaar verward raken. Over een paar jaar, wanneer de meeste struikheide volgroeid is zal het het klein warkruid hier ook weer verdwijnen. Want hij houdt van jong en sappig.

Klein warkruid woekerend over de jonge heide

Wil je eens een wandeling maken over de Duivelsberg, kies dan voor de Lammervenwandeling in de Oisterwijkse Bossen en Vennen. De route is 3 km lang en vertrekt bij het gezellige Boshuis Venkraai aan de Bosweg. De route is te downloaden in de app Natuurroutes.

Irma de Potter
Irma de Potter