Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vogeltelling mei 2024

24 mei 2024 | Kimberly van Dongen

Na weken van afwezigheid door herstel na een operatie kon Rob afgelopen week weer naar het eiland om te tellen. Nieuwsgierig naar wat hij zou gaan aantreffen stapte hij op de pont, benieuwd naar wat er allemaal veranderd zou zijn in de afgelopen tijd.

roerdomp

Bij aankomst werd Rob verwelkomt door 2 purperreigers en er werd al snel opgemerkt dat de beplanting flink aan het groeien is. De bomen hebben niet stil gestaan en voor de bever is er weer genoeg te knagen. Hoewel Rob de bevers zelden ziet, had hij deze keer vanaf de Vliedberg in de Mariapolder het geluk een prachtig exemplaar te spotten.

Een zeearend had zich genesteld in een dode boom, omringd door enkele zwarte kraaien. Het is wel de vraag hoe lang die boom het nog gaat volhouden met al die vogels die hier graag vertoeven.

De Mariapolder is bij laag water het meest interessant. Ze passeerden deze plek twee keer wat ervoor zorgde dat er steltlopers zijn gespot, 's ochtends vroeg en laat in de middag. Verrassend waren de vele kluten in de Griendwei Polder, waarvan er zo'n 10 paar aan het broeden waren. Ook in de Griendwei werden na lange tijd weer juvenielen kievitkuikens waargenomen. Opvallend was het aantal grote zilverreigers, die horen nu eigenlijk in hun broedkolonies te zitten.

De roerdomp was met 3 roepende exemplaren aanwezig. De koekoek blijft een moeilijke soort om te tellen, je hoort hem de hele dag om je heen maar om deze vogel in het echt te zien is toch wel wat geluk nodig.

Het was duidelijk half mei, want er was geen vogel die zijn snavel hield. Rietzangers en Cetti's zangers zongen luid en duidelijk. In het speelbos was de nachtegaal te horen en waren de vinken in de meerderheid. In de middag zweefde een boomvalk boven het eiland. Misschien zou hij hier gaan broeden, net als de grote zilverreigers.

Aan het eind van de dag zijn er in totaal 2579 vogels geteld, verdeeld over 82 soorten.

 

Kimberly van Dongen
Kimberly van Dongen