Ga direct naar inhoud

Boswachter Communicatie en Beleven: Natascha Hokke

"Juist dat het werk zo divers is, maakt het ook zo ontzettend leuk. Geen dag is hetzelfde en je hebt veel vrijheid in je werk." Lees hier wat Natascha's werk inhoudt.

Natascha Hokke

Wat houdt je baan in?

Dit is een vraag die ik vaak krijg en die lastig te beantwoorden is, want het is ontzettend divers! Ik werk in een boswachtersteam waarin ieder zijn of haar eigen expertise heeft. Mijn specialiteit is communicatie en ik ben dus verantwoordelijk voor alle communicatie & recreatie in onze natuurgebieden. Dat betekent: 

  • het verzorgen van routes en bebording in de gebieden; 
  • content maken voor online en socials; 
  • het organiseren van evenementen en excursies waarbij we samenwerken met onze kanjers van vrijwilligers; 
  • projectcommunicatie wanneer een nieuw gebied als natuur ingericht wordt; 
  • samenwerken met verschillende partijen en boeren in het gebied; 
  • en natuurlijk het creëren van draagvlak. Natuurmonumenten is een vereniging en we kunnen niet zonder leden en steun voor de natuur.  

Wat maakt werken voor Natuurmonumenten leuk? 

Juist dat het werk zo divers is, maakt het ook zo ontzettend leuk. Geen dag is hetzelfde en je hebt veel vrijheid in je werk. Ik werk samen met ontzettend gedreven collega-Boswachters en vrijwilligers. Samen werken we aan 1 doel en dat is natuur beschermen. Dat is toch het mooiste wat er is? 

Wat is voor jou een uitdaging in je werk?

Dat is denk ik toch wel het focus houden op de goede acties. Er is zo veel potentie en deze functie is zo breed, dat je echt alle kanten op kunt. Vaak wordt gedacht dat je als Boswachter hele dagen buiten loopt, maar dat is toch niet helemaal het goede beeld. Ik verzorg de communicatie en dat betekent veel computerwerk en overleg. Het voordeel is wel dat je een heel mooi ‘product’ aan de man mag brengen. En áls je naar buiten moet, om de situatie te bekijken of een route uit te zetten, dan ben je op de meest mooie plekken van het land. 

Wat is het mooiste wat je tot nu toe hebt meegemaakt? 

Och jeetje, hier kan ik toch niet uit kiezen! Verschillende momenten vond ik heel bijzonder. Soms waren dat grootse momenten, zoals de opening van het Rotterdams platteland, een nieuw natuur- en recreatiegebied aan de rand van de stad of wanneer er een gaaf item over de natuur in de media verschijnt.  

Maar vaak zijn het ook de ‘kleine’ dingen, de momenten die vol verwondering zitten. Wanneer je kleine kieviten op nest ziet, er voor het eerst een boommarter op de wildcamera is vastgelegd. Of wanneer je mensen uit stenige wijken die nooit met de natuur in aanraking komen, de natuur laat beleven en ze de meest fantastische tijd ooit hebben.