Ga direct naar inhoud

Junior Ecologen: Melvin, Camée, Thijs, Tjitske, Kelly en Lies

"Het optrekken met een groep vind ik echt een hele fijne aanvulling bij het starten van mijn eerste baan. Doordat we tegelijk zijn begonnen is het fijn om ervaringen uit te kunnen wisselen."

Junior Ecologen 2022

Voor het tweede jaar op rij is een groep Junior Ecologen gestart bij Natuurmonumenten. Gedurende een programma van maximaal 3 jaar volgen deze 6 collega’s een intern opleidingstraject bij Natuurmonumenten. Hoe gaaf! Zij werken in verschillende beheereenheden in het land aan concrete klussen zoals het maken van een gebiedsvisie en kwaliteitstoetsen. Ervaren collega’s begeleiden hen hierbij. Het opleidingstraject volgen Junior Ecologen samen en bevat inhoudelijke kennis, intervisie en staat in het teken van persoonlijke ontwikkeling. 

Camée:

"Door het meelopen met verschillende vergaderingen en projecten merk je al snel dat er héél veel gaande is tegelijk waarbij weer veel verschillende mensen betrokken zijn. Het zal wel even duren voor ik alle verschillende namen, projecten en gebieden onthouden heb... Daarbij is er natuurlijk een groot verschil tussen studeren en hoe het eraan toe gaat in de praktijk. Theorie is één ding, maar hoe ga je het toepassen, zeker wanneer er zoveel mensen betrokken zijn bij de (beheer)keuzes die gemaakt moeten worden? En wat komt daar verder allemaal bij kijken? Daar hoop ik veel meer over te leren de komende tijd. 

Doordat we met een groep tegelijk zijn begonnen is het fijn om ervaringen uit te kunnen wisselen. Zo kan je ook een beetje laagdrempelig sparren over eventuele problemen of vragen die je hebt. Het wekelijkse samenkomen in Amersfoort vind ik een gezellige dag. De leerstof die we dan krijgen is een goede ondersteuning voor de werkzaamheden die ik in de beheereenheid uitvoer en het is leerzaam om te horen wat de anderen gedaan hebben de afgelopen week. Op deze manier krijg je een beter beeld van hoe het er op andere plekken in de organisatie aan toe gaat."  

Melvin:

"Het is natuurlijk super fijn om je voor je werk bezig te mogen houden met dat wat je echt leuk vindt; de natuur. Daarnaast maakt voor mij de afwisseling in werkzaamheden, gebieden en mensen het werken heel interessant. Je komt in de mooiste gebieden met mensen die enorm veel weten en dezelfde passie delen waardoor het niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam is.  

Tijdens het sollicitatietraject werden we uitgenodigd voor een selectiedag in Amersfoort. Wel een beetje spannend, maar dat hoort erbij. In een aantal rondes kwamen diverse topics aan bod die zowel vakinhoudelijk als meer praktisch waren. Wat ik bij deze rondes erg fijn vond was de openheid en betrokkenheid van de mensen met wie ik in gesprek ging. Ik heb eigenlijk geen druk ervaren tijdens de gesprekken en voelde me erg op mijn gemak waardoor de spanning er ook snel weer van af was. Het was een leuke dag!  

Nu ik ben begonnen, vind ik het optrekken met een groep echt een hele fijne aanvulling bij het starten van mijn eerste baan. Omdat we dezelfde start doormaken geeft het ons veel inzicht in hoe het er aan toe gaat en kunnen we het met elkaar hebben over de leukere, maar ook uitdagendere onderdelen van ons werk. Ook vind ik het werken in een beheereenheid heel leuk en leerzaam. Door onderdeel te zijn van de beheereenheid burger je echt in op de locaties waarvoor je aan de slag gaat en bouw je een band op met de mensen én het gebied."

Tjitske:

"Mijn collega’s zijn super behulpzaam en leggen graag alles uit. Ik ben super nieuwsgierig dus ik kan al mijn vragen schaamteloos stellen."