Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Aanplanten boomgaard markeert nauwe samenwerking met Herenboeren

06 februari 2020 | Ramona Fredriks

Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten hebben hun handtekening gezet onder een officiële samenwerkingsovereenkomst. De ondertekening markeert de start van een nauwe samenwerking op het vlak van natuurinclusief boeren. In het weekend van 15 en 16 februari gaat een grote groep enthousiaste Herenboeren coöperatieleden 1.300 fruitbomen aanplanten.

Herenboeren Groote Modderkolk gaat boomgaard aanplanten

De boomgaard wordt gemengd aangeplant met ruim 70 verschillende soorten appels, peren en kersen, die je in de supermarkten niet meer aantreft. Een greep uit het assortiment: Rode Boskoop, Schone Boskoop, Elstar, Karmijn de Sonnaville, Summerred, Ecolette, Bramley's, Seedliing, Hedelfinger Riesenkirsche, lapins, Kordia, Sunburst en vele anderen. Een mooie stap in de ontwikkeling van de Herenboeren boerderij.

Geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen tijdens het planten of om meer te weten te komen over het nieuwe concept Herenboeren. Op zaterdag 15 februari start om 15.00 uur een rondwandeling voor mensen die meer willen weten over het Herenboeren concept of overwegen om lid te worden.  

Natuurinclusief boeren

Sinds 2019 delen Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten het terrein van Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Beide partijen maken zich sterk voor het behoud van de Nederlandse natuur en zorgen ervoor dat boerin Marleen op basis van natuurinclusief boeren puur en eerlijk voedsel kan produceren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een goede vaste prijs. Natuurinclusief boeren betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar ook spaart en verzorgt. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is Open Erf De Groote Modderkolk niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, insecten, vogels en zoogdieren een fijne plek om te zijn.

Gedeeld erf De Groote Modderkolk

Op het Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen werkt eigenaar Natuurmonumenten samen met verschillende partners voor het beheer van haar eigendommen. Eén van deze partners is Verdandi, beter bekend als woon,- werk,- en zorgboerderij De Groote Modderkolk. Hier telen (jong)volwassenen met een verstandelijke beperking en hun begeleiders op biologische wijze groenten, kruiden en bloemen. Daarnaast verzorgen zij het kleinvee en verwerken zij de geoogste producten in allerlei lekkers dat in de theeschenkerij verkrijgbaar is. De theeschenkerij vormt een mooi startpunt voor wandelroutes en fietsroutes in de omgeving van Loenen op de Veluwe.

Sinds begin 2019 vormt Herenboeren Groote Modderkolk een partner van Natuurmonumenten. Het nieuwe concept Herenboeren bestaat uit een kleinschalige gemengde boerderij in handen van een coöperatie van circa 200 huishoudens (Herenboeren). Zij richten de coöperatie op, investeren in de oprichting van hun bedrijf en delen samen de kosten. Samen bepalen de huishoudens wat ze willen eten. De boerin – in dienst van de coöperatie – verbouwt op duurzame wijze tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

Wandelingen over het erf

Wil je meer weten over het Herenboeren concept of overweeg je om lid te worden? Wandel mee over het prachtige open erf De Groote Modderkolk waar de Herenboeren boeren. Op de volgende zaterdagen organiseert Herenboeren Groote Modderkolk een rondwandeling, dus ook tijdens het boomplantweekend op zaterdag 15 februari om 15.00 uur:

  • zaterdag 15 februari 2020 om 15.00 uur
  • zaterdag 21 maart 2020 om 15.00 uur
  • zaterdag 18 april 2020 om 10.00 uur
  • zaterdag 16 mei 2020 om 10.00 uur
  • zaterdag 20 juni 2020 om 10.00 uur

Klik hier voor meer info over de wandelingen
 

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks