Ga direct naar inhoud
Nieuws

Fruit van eigen Herenboeren bodem

18 februari 2020 | Ramona Fredriks

In het weekend van 15 en 16 februari heeft Herenboeren Groote Modderkolk in Loenen een volgende stap gemaakt in de verdere aanleg van de herenboerderij. De leden van de herenboerderij hebben onder leiding van Museumtuin 't Olde Ras een gebied van circa 1 hectare voorzien van maar liefst 1300 fruitbomen.

Herenboeren Groote Modderkolk plant boomgaard

Symbolisch heeft kartrekker van het eerste uur Johan van Riel de eerste fruitboom geplant met de bats die door Herenboeren Nederland geschonken is bij de opening van de Herenboerderij Groote Modderkolk. Na het plaatsen van deze boom ging de eerste groep leden aan de slag om de fruitbomen in de grond te zetten. Het was heerlijk weer en de sfeer op de akker was geweldig. De leden werden op de akker voorzien van een natje en een droogje. Aan het eind van de eerste dag stonden er 670 bomen op hun plek. Na deze knappe inspanning genoten de leden van een welverdiend hapje en drankje in de Potstal. 

De tweede dag

Op  de tweede dag ging de volgende groep leden vol enthousiasme aan de slag om de laatste ruim 700 bomen te plaatsen. De weersvoorspellingen voor deze dag waren minder gunstig, maar dit deerde de leden niet. Rond het middaguur kreeg de tweede groep een lekkere lunch aangeboden, waarna de derde groep leden aan de slag ging. Aan het eind van de dag stonden alle 1300 fruitbomen in de grond. De laatste 5 bomen zijn geplant namens het bestuur, de projectgroep, Museumtuin 't Olde Ras en alle leden en vrijwilligers.

Boomgaard met oude fruitrassen

De boomgaard bestaat uit maar liefst 1300 fruitbomen van ruim 70 verschillende soorten, waaronder veel oude fruitrassen maar ook populaire appelsoorten. In de boomgaard staan bomen waaraan appels, peren, bessen, pruimen, kersen, abrikozen en perziken groeien.  

Natuurinclusief boeren

Sinds 2019 delen Herenboeren Groote Modderkolk en Natuurmonumenten het terrein van Open Erf De Groote Modderkolk in Loenen. Beide partijen maken zich sterk voor het behoud van de Nederlandse natuur en zorgen ervoor dat boerin Marleen op basis van natuurinclusief boeren puur en eerlijk voedsel kan produceren: groenten, aardappelen, fruit, eieren, rund-, varkens- en kippenvlees. Alles van een hoge kwaliteit en voor een goede vaste prijs. Natuurinclusief boeren betekent dat je de natuur niet alleen optimaal gebruikt, maar ook spaart en verzorgt. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is Open Erf De Groote Modderkolk niet alleen voor mensen, maar ook voor planten, insecten, vogels en zoogdieren een fijne plek om te zijn

Groeispurt herenboerderij

Sinds de herenboerderij in 2019 de magische grens van 100 deelnemers bereikte, heeft de coöperatie nog een flinke groeispurt gemaakt. Inmiddels staat de teller op 153 leden. Loenen is de eerste Gelderse plaats - en na Boxtel de tweede plaats in Nederland - met een herenboerderij. De deelnemers hebben allemaal geld ingelegd en betalen wekelijks een bedrag per mond voor duurzame groenten, fruit, eieren en vlees van hun eigen, maar door een professionele boerin gerunde boerderij.

Meer weten? 

Wil je meer weten over het Herenboeren concept of overweeg je om lid te worden? Wandel mee over het prachtige open erf De Groote Modderkolk waar de Herenboeren boeren. Op verschillende zaterdagen organiseert Herenboeren Groote Modderkolk wandelingen over het erf. De theeschenkerij van Verdandi, beter bekend als woon,- werk,- en zorgboerderij De Groote Modderkolk, vormt een mooi startpunt op het erf voor wandelroutes en fietsroutes in de omgeving van Loenen op de Veluwe.

Ramona Fredriks
Ramona Fredriks