Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kerkuilen bij nacht - bekijk het filmpje

21 februari 2017 | Marie-Thérèse te Bulte

Wat gebeurt er ’s nachts bij de uilenkast? Al jaren broedt de kerkuil op boerderij de Groote Modderkolk in Loenen op de Veluwe. Bekijk de beelden bij het nest met uilskuikens.

Kerkuil

De boerderij is een van de plekken waar het dier zich thuis voelt. En niet voor niets. De uilen zijn in ons land vrij schaars en vinden hier wat ze nodig hebben: verschillende soorten muizen en voldoende dekking op de graslanden en bloemrijke akkers met houtwallen, heggen en bosjes. In een omgeving waar geen gif wordt gebruikt in de landbouw. En, gebouwen op het erf waar ze kunnen broeden.

Echte nachtbraker

Wie wil dat niet, een kerkuil met eigen je ogen ontdekken? Met zijn witte hartvormige gezicht en puntgave verenkleed in crème, roestbruin en grijs: een gracieuze verschijning! De kans dat je zo’n vogel ziet is niet zo groot. Het zijn echte nachtbrakers die pas tevoorschijn komen als het echt donker is. En dan vliegen ze ook nog geruisloos. Ze laten zich dus niet gemakkelijk betrappen.

“Als er een koe op bevallen staat en ik ’s avonds een kijkje kom nemen om te zien hoe het gaat met de drachtige koe, zie ik ze weleens bij het aanschakelen van de lamp in de stal. Opgeschrikt, en als een witte verschijning wegvliegen”, zegt boer Anton Klomp. “En soms hoor je ze ook wel krijsen. In de stal vinden de kerkuilen verschillende rustplaatsen, die ontdek ik dan weer bij het vinden van de braakballen die ze achterlaten. En verder je weet eigenlijk nooit of ze in de buurt zijn, ze zijn muisstil.”

Familie kerkuilen

Geringde kerkuiltjes

De jonge kerkuilen op de boerderij worden jaarlijks geringd en door het ringetje kunnen we volgen hoe het met ze gaat. “Zo ontdekten we dat veel jonge kerkuilen verkeersslachtoffer worden”, zegt boswachter Wim Niemeyer. "Maar ook dat een kerkuil die bij ons is geringd al drie opeenvolgende jaren een succesvol nest voort brengt in de omgeving van Hamburg.”

Welke muis stond op het menu?

Het voedsel van de kerkuil bestaat grotendeels uit muizen. Dat kunnen veldmuizen, bosmuizen en huismuizen zijn, maar ook spitsmuizen. Wil je weten welke muis op het menu stond? Hou dan onze activiteitenkalender in de gaten. Rond de voorjaarvakantie organiseren we op ons erf 'OERRR braakballen pluizen'.

Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
Marie-Thérèse te Bulte