Doe mee

Collecteren voor de natuur

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen door collectanten:

1. Wanneer ga ik lopen?

Natuurmonumenten collecteert van 11 juni tot en met 16 juni 2018. U mag in die periode zelf beslissen wanneer u gaat lopen. De beste tijd om te collecteren is tussen 17.00 uur en 21 uur. Ook zaterdag is een succesvolle collectedag.

2. Wanneer krijg ik de collectebus?

De vrijwillige coördinator in uw wijk neemt een paar weken voor de collecte contact met u op (telefonisch of via email) en spreekt dan met u af wanneer de bus gebracht wordt, of wanneer u de bus kunt ophalen. Heeft u nog niets van uw coordinator gehoord, neem dan zelf contact op. De gegevens staan in de emailnieuwsbrief. Emailnieuwsbrief niet ontvangen? Neem dan contact op met ons via 035-6559911.

3. Wanneer kan ik de collectebus weer inleveren?    

Samen met de wijkcoördinator telt u de busopbrengst. U weet dan direct hoeveel u voor de natuur heeft opgehaald!

4. Waar ga ik collecteren?

U kunt dit met uw wijkcoördinator afstemmen. Op basis van uw wensen, qua tijd en straten maakt de wijkcoördinator voor alle collectanten een looproute. Als collectant bepaalt u zelf wanneer u in de collecteweek loopt, en hoe lang u collecteert.

5. Mag ik samen met iemand anders of mijn kinderen collecteren?

Natuurlijk mag dit! Het is bovendien gezelliger om met een familielid of buurvrouw rond te gaan. In de meeste collectevergunningen van de gemeente staat aangegeven vanaf welke leeftijd kinderen mogen collecteren. Wij houden als standaard 18 jaar aan. Jonge kinderen mogen niet alleen langs de deur maar wel in het bijzijn van een volwassene. Het publiek waardeert het vaak als kinderen collecteren.

6. Wat moet ik doen als:

  • Geen kleingeld in huis. Dan kunt u vragen om een SMS met de tekst NM te sturen naar 4333. Dit is een eenmalige gift van 2,- euro aan Natuurmonumenten.
  • Niet thuis. Probeer later in de week nog een keer langs te gaan.
  • Niet geven. Blijf altijd vriendelijk, ook als iemand niets wil geven.
  • Reeds gegeven. Als iemand zegt al geld te hebben gegeven, kunt u hem of haar bedanken. De kans bestaat dat u bij een van onze leden of donateurs aanbelt.

7. Mag ik in een winkelcentrum collecteren of bij een supermarkt?

U mag dit alleen doen met toestemming van de winkelmanager waar u met de collectebus staat. Juist op de zaterdag (laatste dag van de collecteweek) kunt u nog veel geld ophalen. Vooral mensen die de collectant hebben gemist, kunnen dan alsnog een bijdrage geven. Overleg dit met uw wijkcoördinator.

8. Heeft u tijd om extra te collecteren?

Fijn! Overleg met uw wijkcoördinator welke straten er beschikbaar zijn.

9. Hoe beantwoord ik informatievragen over natuurmonumenten?

Wil iemand meer over ons weten, of extra informatie. Verwijs diegene dan door naar onze site: www.natuurmonumenten.nl .

10. Wat gebeurt er met de collecteopbrengst?

Al het geld dat tijdens de collecteweek wordt ingezameld, komt de natuur in Nederland ten goede. De opbrengst van de collecte draagt voor een groot deel bij aan het beheer en de uitbreiding van onze 355 natuurgebieden. Op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden kunt u zien welke gebieden bij u in de buurt liggen.

11. Hoe weet ik dat het geld goed terecht komt?

Natuurmonumenten heeft het CBF keurmerk voor goede doelen. Dit betekent dat we voldoen aan strenge regels op gebied van bestuur, beleid, bestedingen, fondsenwerving en financiële verslaglegging.  In ons jaarverslag  kunt u zien hoe de inkomsten worden besteed.

12. Social media

Laat uw vrienden weten dat u collecteert en deel uw foto’s op twitter. @Natuurmonument

Heeft u een andere vraag over de collecte?  Neem dan contact op met het collecteteam via collecte [at] natuurmonumenten [dot] nl of telefoon 035- 655 9911. 

word nu lid