Ga direct naar inhoud

Een lid van de Ledencommissie stelt zich voor: Els Boon

Een kennismaking met Els Boon, lid van de ledencommissie Fryslân.

Friesland

Mijn naam is Els Boon. De natuur heeft mij altijd al geboeid; ik heb die interesse van huis uit meegekregen en op school groeide die nog meer door toedoen van het toenmalig hoofd van de school, meester de Vries. Deze man heeft zijn meeste leerlingen een grote liefde voor alles wat leeft, meegegeven.

Ik ben geboren in Emmen, dichtbij de bossen. Mijn ouders waren goed op de hoogte van vooral vogels – die herkenden zij aan hun gezang - maar kenden ook veel plantennamen en vertelden veel wetenswaardigheden over dieren. 

Ik heb sinds 1976 gewerkt in de bibliotheekwereld – in totaal bracht ik daar 47 jaren door, met heel veel plezier en ik heb er zo goed als alle verschillende functies gehad. Ik heb mij de laatste decennia vooral ingezet om het lezen te promoten, vooral door kinderen. Door veel te lezen vergroten die hun woordenschat en kunnen ze zich verplaatsen in andere werelden. 

Sinds een paar maanden ben ik gepensioneerd en voor mij begint nu een nieuwe levensfase in een heel andere wereld. Omdat ik eigenlijk nog lang niet uitgewerkt ben, zocht ik naar een zinvolle manier om mijn tijd door te brengen en een nuttige bijdrage te leveren aan de samenleving. Toen ik in de Nieuwsflits van Natuurmonumenten een oproep zag voor nieuwe deelnemers aan de Ledencommissie Friesland viel voor mij het kwartje. Ik meldde mij aan en na enkele gesprekken werd ik lid. 

Ik vind het ontzettend leuk om mij op deze manier in te zetten voor de natuur in ons land en vooral in onze prachtige provincie. Wel merk ik dat hoe langer ik in de Ledencommissie zit, hoe minder ik weet. Er gebeurt enorm veel om ons heen zonder dat wij daar als inwoners heel veel van merken. Natuurlijk wist ik heel goed dat het niet zo rooskleurig is gesteld met het milieu en de biodiversiteit. Maar nu kom ik er steeds meer achter wat er allemaal speelt, hoe belangen tegen elkaar worden afgewogen en ik hoor van de tegenslagen maar gelukkig ook van de successen die er geboekt worden.

Ik ben heel enthousiast over het werk van Natuurmonumenten, over de mogelijkheden die er zijn om mij nuttig te maken voor de natuur en over mijn groeiende kennis van een voor mij geheel nieuw gebied!

Els Boon van LC Fryslân zit op een steen op een open veld in een bos.

Els Boon