Ga direct naar inhoud

Een lid van de ledencommissie stelt zich voor: Kees Janszen

Een kennismaking met Kees Janszen.

Gelderland

Waarom actief voor Natuurmonumenten?

We zijn in Nederland in de gelukkige omstandigheid dat we een hoge graad van welvaart hebben. De prijs hiervan is dat we veel druk uitoefenen op de weinige ruimte die er is. Gelukkig zijn er veel mooie natuurgebieden in Nederland waar zoveel mogelijk natuur wordt behouden of zelfs ontwikkeld. Natuur om de natuur, maar ook voor mensen om te genieten, voor kinderen om te ontdekken en even te ontsnappen aan de druk die we elkaar opleggen. Dat komt doordat er al meer dan honderd jaar een beweging is die zich er niet wil bij neerleggen dat altijd alles moet wijken voor groei. Voor mijn werk heb ik veel gereisd en dan realiseer je je pas hoe uniek Nederland is met een beweging die zich inzet voor het behoud van natuur en landschap.

Aan de Leuvenumse bossen heb ik de fijnste herinneringen, omdat ik hier als kind heb geleerd van de natuur te houden. Veel vrije woensdagmiddagen heb ik hier rondgezworven en gewapend met verrekijker en vogelgids heb ik altijd voor etenstijd de weg weer terug naar huis weten te vinden.

Sinds een aantal jaren ben ik actief binnen de Permanente Contactgroep Noord-West Veluwe en als vrijwilliger inventariseer ik tegenwoordig broedvogels voor Sovon. In het dagelijks leven help ik met het ontwikkelen van productiemachines, waardoor het werk voor mensen in fabrieken makkelijker en veiliger wordt en de kwaliteit en veiligheid van producten beter. Hier heb ik geleerd om altijd kritisch naar je eigen organisatie, je eigen product en je eigen aandeel daarin te kijken. Altijd jezelf opnieuw uitvinden. Ik ben geen bioloog of ecoloog, maar heb wel veel ervaring met innovatie en creatieve processen en wil graag vanuit deze invalshoek een bijdrage te leveren.

Kees Janszen