Bezoekerscentrum

Bezoekerscentrum Dwingelderveld

Feestjes en verjaardagen

Er zijn allerlei manieren om het Dwingelderveld te ontdekken: een huifkartocht over de grote, uitgestrekte heide, een mooie wandeling of fietstocht door de Anserdennen, of deelnemen aan allerlei activiteiten. Ook kunt u uw eigen Dwingeldervelddag samenstellen, kinderfeestjes vieren in de natuur of op bezoek bij de schaapskooi. Hier meer over de verschillende mogelijkheden.

Wandelen

Bij het bezoekerscentrum starten drie wandelingen. De rode wandeling (4,5 km) gaat over de Ruiner es, door de Anserdennen, langs het Achterlandse Veen en de heide. De witte wandeling (7 km) loopt een gedeelte parallel met de rode route, maar gaat ook nog langs Theehuys Anserdennen.
De langste wandeling (13 km) gaat dwars over de heide, langs de grafheuvels bij het Smitsveen en langs de Davidsplassen terug. Deze route is zeer geschikt voor Nordic Walking. Alle zintuigen staan op scherp als u mee gaat met één van onze natuurgidsen. Op het nu gaat om een bezoek aan de schaapskooi of lekker uitwaaien tijdens een snertwandeling. Kijk voor een overzicht van alle excursies op de activiteitenkalender.

Fietsen

Tijdens een fietstocht van ongeveer 30 kilometer ziet u hoe weids en uitgestrekt het Dwingelderveld is. De heide, vennen en bossen worden afgewisseld met  mooie, kleinschalige weiden en velden. In omliggende dorpen kunt u genieten van Drentse boerderijen en langs de route vindt u talloze rustplekjes, met schitterend uitzicht op heide met een kudde schapen. 

Met de huifkar

Wilt u het gebied beleven zonder zelf te lopen of te fietsen? Neem de huifkar naar de heide! De postkoets ging vroeger ook zo over het veld. Een gids vertelt u over de schapen, de natuur en hoe het hier vroeger was. Ideaal voor gezin en mensen die minder mobiel zijn. Kijk voor een overzicht van de huifkarexcursies op de activiteitenkalender.

Gezinsactiviteiten

Het hele jaar door worden er uiteenlopende activiteiten voor het gezin geoganiseerd. U kunt bijvoorbeeld denken aan een "Heksendag" of "Vader en Zoon-dag" (kompas lezen, leren knopen etc.) en speciaal voor de kleuters "Noniksie". Kijk voor een overzicht op de activiteitenkalender.

Verjaardagsfeestjes

Bij Natuurmonumenten kun je je verjaardag in de natuur vieren. Bezoekerscentrum Dwingelderveld heeft verschillende feestelijke natuurtochten voor kinderen van 4 tot 12 jaar, zoals het toverfeest en de kabouterverjaardag. Neem contact op met medewerkers van het bezoekerscentrum Dwingelderveld, T 0522 47 29 51.

Speurtochten

Speciaal voor kinderen organiseert bezoekerscentrum Dwingelderveld diverse speurtochten. Meer weten? Kijk bij speurtochten.

Dwingeldervelddag organiseren

Heerlijk met een groep vrienden, familie of collega's de natuur in. Samen met een goede gids! Natuurmonumenten organiseert graag een excursie voor u. Afhankelijk van uw wensen gaat het over de heide en door het bos in Nationaal Park Dwingelderveld. Bel voor reserveringen bezoekerscentrum Dwingelderveld. T. 0522 47 29 51. Lees meer over excursie op aanvraag.

Tuin

In de vlindervriendelijke tuin rondom het bezoekerscentrum vindt u op een zonnige dag vele dagvlinders en bloemen. Het is een prima plaats om even bij te komen, koffie te drinken of gewoon te genieten. De kruidentuin is een geurige verzameling planten waar u ideeën opdoet voor vlindervriendelijk tuinieren.

Observatiehut

Vogels kunt u vanuit een observatiehut nog dichter naderen! In Nationaal Park Dwingelderveld is er een vogelkijkhut bij de Davidsplassen en een kijkwand bij het Holtveen.

word nu lid