Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aan alle gemeenten in Nederland

22 maart 2018 | Natascha Hokke

Als stadsboswachter van Rotterdam volgde ik de gemeenteraadsverkiezingen op de voet. Benieuwd of de nieuwe coalitie straks oog heeft voor het groen in de stad. Dit is een goed moment om bij alle gemeenten van Nederland aan de bel te trekken. Daarom schreven we (Natuurmonumenten en tal van andere organisaties) een manifest met het verzoek: Beste gemeente, investeer in een robuuste natuur!

Ackerdijkse plassen met uitzicht op Rotterdam

Robuuste natuur in de stad? Tussen de kantoorgebouwen, de spoorrails, wegen, huizen en bedrijventerreinen? Ja, juist daar! Het groen tussen al dat beton is de plek waar wij buiten zijn, wandelen, tot rust komen, sporten, ademhalen… Kleine plukjes natuur als broodnodige basisbehoefte. Reden dus om de gemeente aan te sporen goed te zorgen voor de parken, groenstroken, sloten en bermen - binnen en buiten de bebouwde kom.

Maar hoe maak je die kleine plukjes natuur robuust? Door groene verbindingen te maken, bijvoorbeeld. En meer ruimte voor biodiversiteit. Waarom geen bloemenmengsels inzaaien in de bermen, in plaats van ze strak af te maaien? Dat kost geld, hoor je al die gemeenten haast denken. Maar in die brief leggen we goed uit dat meer natuur ook veel oplevert; duurzaamheid, klimaatbestendigheid, biodiversiteit, gezondheid en welbevinden. Kortom: groen verdient de ruimte!

Het manifest werd geschreven door: Natuurmonumenten, VHG, ANWB, EcoShape, ING, Landal, het Louis Bolk Instituut, Naturalis, NOC*NSF, NVTL, de Stichting Uitvoering Greendeal Groene Daken en Vereniging Stadswerk Nederland. Bij het manifest ontvangen de gemeente bovendien 10 tips voor een groenere omgeving. 

Ook iets doen? In ons volgende ledenmagazine Puur Natuur(zomer 2018) geef ik als stadboswachter praktische tips om het gemeentegroen groener te maken. Deze tips kun je naar jouw gemeente sturen. Ontvang je nog geen Puur Natuur? Word lid!

Lees hier het persbericht dat over het manifest verscheen

 

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter