Ga direct naar inhoud

Buitencode voor sporters in de natuur

Fietsend, wandelend, vogels spottend of mountainbikend. Iedereen geniet op z’n eigen manier van de natuur. Om elkaar de ruimte te geven en de natuur te beschermen, is er de Buitencode. Als iedereen de code respecteert, kunnen we allemaal blijven genieten van de natuur.

Mountainbiken Loonse en Drunense duinen

De Buitencode bestaat uit vijf regels en is een gezamenlijk initiatief van verschillende sportbonden en natuurorganisaties.

  1. Wees vriendelijk, geef elkaar de ruimte, en minder je vaart

Uiteindelijk komen we allemaal met hetzelfde doel: genieten van de natuur. De een doet dat vanaf een fiets, een ander wandelt graag een stukje. Als we rekening houden met elkaar, bijvoorbeeld door even wat vaart te minderen als je anderen passeert, dan blijft het leuk voor iedereen.

  1. Voel je verantwoordelijk voor je eigen gedrag richting natuur en haar gebruikers

Regels zijn er niet voor niets. Door je hier aan te houden, help je mee om de natuur te behouden. Vanaf onze oprichting combineert Natuurmonumenten twee doelen: natuur beschermen én natuur beleefbaar maken. In onze natuurgebieden zoeken we zorgvuldig naar hoe mensen van de natuur kunnen genieten – op manieren die ze fijn vinden – met zo min mogelijk negatieve effecten voor de natuur. Als iedereen zich aan de regels houdt dan kunnen beschermen en beleven gewoon naast elkaar bestaan.

  1. Durf een ander aan te spreken op zijn gedrag

Zie je iemand iets doen wat echt niet kan of mag? Dan kun je de ander hierop aanspreken. Blijf daarbij zelf rustig en ga alleen het gesprek aan als de ander daarvoor open staat.

  1. Sport veilig, draag bescherming

Ga je mountainbiken? Draag een helm. Zie je een gevaarlijke situatie? Dan kun je dat hier aan ons doorgeven. Is er sprake van een ernstig ongeval? Bel dan altijd gelijk 112.

  1. Blijf op de paden en geef natuur de ruimte

(Mountainbike)paden zijn altijd zo aangelegd dat ze rekening houden met de natuur. Blijf op de paden en laat zo planten en dieren met rust.

De code is een gezamenlijk initiatief van de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en De Landschappen.

Mogen we nog heel even je aandacht?

We begonnen er al mee: mountainbiken in de natuur is fantastisch! Maar die natuur, en de paden erdoorheen, zijn er niet vanzelf. Medewerkers en vrijwilligers zijn elke dag weer bezig met beheer en zorg. Daarom is een vignet op steeds meer routes verplicht of gewenst. Met de opbrengsten worden paden onderhouden en kunnen er nieuwe routes aangelegd worden. Wil je nog een stapje meer doen? Word dan lid van Natuurmonumenten. Door lid te worden, ondersteun je ons werk en help je mee de natuur in Nederland te beschermen. Klik hier voor meer informatie en om lid te worden