Ga direct naar inhoud

Viering Kampina 100 jaar beschermd

Honderd jaar geleden kocht Natuurmonumenten de Kampina aan om zo één van de laatste restanten van het Kempische heidelandschap veilig te stellen. Er volgde een eeuw waarin inzichten hoe natuur te beheren zich ontwikkelde. Kansen zijn gegrepen en bedreigingen zijn afgewend. En hoewel natuurbescherming harder nodig is dan ooit, zijn wij trots op wat er in 100 jaar is bereikt. En dat willen wij samen met alle liefhebbers van de Kampina vieren.

Zandbergse vennen Kampina
Boek over de Kampina

Een boek over de geschiedenis, de natuur en de bescherming ervan.

Wij vieren dit jubileum deze zomer met een:
 • Boek over de Kampina
 • Kampinafeest
 • Eeuwwandeling 

 

Boek over de Kampina

Nooit eerder verscheen er een boek over dit voor Brabant iconische natuurgebied. Een jubileum is natuurlijk een mooie gelegendheid om daar verandering in te brengen. Daarom schreven het afgelopen jaar verschillende auteurs, allen vanuit hun eigen expertise, mee aan een prachtig geïllustreerd boek over de Kampina. Een aanrader voor ieder liefhebber van dit gebied.   

Dit boek wordt op 8 september gepresenteerd. Je kunt nu alvast een exemplaar reserveren. Deze krijg je dan op 9 september toegestuurd.

Tot 1 juli geldt een actieprijs van Euro 34,95, hierna is de prijs Euro 39,95. Bestel hier het boek.

Natuurgebied Kampina is van zeldzame schoonheid en kent een grote soortenrijkdom. Uitgestrekte heides met vennen gaan over in bossen en beekdalen met hun bloemrijke beemden en moerasbossen. Het is een van de laatste restanten van het Kempische heidelandschap, zoals een groot deel van Brabant er honderden jaren lang heeft uitgezien. Dat het juist hier zo goed bewaard is gebleven, dankt het gebied aan de aankoop in 1924 door Natuurmonumenten. De Kampina werd een beschermd natuurgebied en ontsprong zo aan de grote ontginningen van woeste gronden in Brabant.

Dit boek neemt je mee op een boeiende reis door de tijd en laat zien hoe de Kampina met haar afwisselende natuur is ontstaan. Het is een verhaal over boeren en burgers die de woeste gronden nodig hadden om een karig bestaan op te bouwen en over natuurbeschermers die kansen grepen en bedreigingen afwendden om de bijzonder soortenrijkdom te beschermen. In elf rijk geïllustreerde hoofdstukken komt die geschiedenis en de bijzondere natuur van de Kampina tot leven:

 1. Het ontstaan van het landschap
 2. De geschiedenis van de mens op de Kampina
 3. Van gemeijnt Kempinne tot natuurmonument Kampina
 4. Van Tienhoven en de Kampina
 5. Honderd jaar beheer, kansen en bedreigingen
 6. Heide, het hart van de Kampina
 7. De vennen in veranderingen
 8. Beken, beemden en broekbossen
 9. Bos op droge zandgronden
 10. Balsvoort, het gehucht dat verdween…. en weer terugkeerde in het landschap
 11. Toekomstperspectief voor de Kampina.

Uitvoering: Hardcover, formaat 320 x 240 mm, full colour, genaaid gebonden.

Prijs: Euro 39,95

Eeuwwandeling

Speciaal voor dit jubileum hebben wij de Kerkepad wandeling over de Kampina omgedoopt tot eeuwwandeling en geladen met leuke en interessante wetenswaardigheden over een eeuw natuurbeheer van dit gebied. 

Beerze

De Beerze is één van de levensaders van de Kampina

Kampinafeest

op zondag 8 september gaan wij het jubileum vieren op de Kampina. 

Van 10.00 tot 16.00 is iedereen welkom om deel te nemen aan tal van activiteiten, waaronder excursies, kinderactiviteiten en een kleine markt met leuke natuurkraampjes die allen iets met de Kampina van doen hebben. De festiviteiten vinden plaats rond de oude werkschuur tegenover Huize Kampina aan de Nianadreef. Te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Kempseweg. 

Het volledige programma volgt in juli. 

Huize Kampina

Huize Kampina was er al die 100 jaar bij.