Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Mentink

Mentink

Welkom in Mentink

Bezoek het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink vlak bij Winterswijk. Wandel over zandpaden en oude bomenlanen. Onderweg zie je biologische akkers en een voormalig productiebos dat steeds gevarieerder wordt.

Andre Westendorp
Andre Westendorp

Boswachter van dit gebied

Meer over Mentink
 • Nieuws
 • Routes
 • Projecten
 • Over het gebied

  Bezoek het authentieke Achterhoekse landgoed Mentink vlak bij Winterswijk. Wandel over zandpaden en oude bomenlanen. Onderweg zie je kleinschalige akkers en een voormalig productiebos dat steeds gevarieerder wordt.

  Bos en akkers

  Landgoed Mentink is rond 1930 gesticht door een textielbaron. Hoewel het een landgoed is, heeft er nooit een landhuis gestaan. Met wat geluk ontdek je de kleine-, bonte- of groene specht in het bos. Behalve oude bomenlanen, akkers en zandpaden bevat het landgoed ook vijf boerderijen.

  Naar een natuurlijker bos

  Om de monumentale bomenlanen in het bos in conditie te houden worden zieke bomen vervangen. Holle bomen waar vleermuizen wonen, laten onze boswachters ongemoeid. In donkere eentonige productiebossen creëren we open plekken waar weer licht op de bodem kan vallen. Op deze plekken groeien kruiden en struiken waar vervolgens vogels en andere dieren in schuilen. Omgewaaide bomen laten we liggen. Insecten en paddenstoelen voeden zich in het bos met dood hout. Zo ontstaat langzaam een natuurlijker bos vol nieuw leven.

  Natuurlijk boerenland

  Niet alleen het bos wordt natuurlijker, ook de omliggende akkers en graslanden beheert Natuurmonumenten zo natuurvriendelijk mogelijk. Houtwallen worden onderhouden en we laten stroken aan de bosrand verwilderen. Hier vinden zoogdieren een veilige overgang tussen bos en akker.

  Drie keer wandelen over landgoed Mentink over door het Korenburgerveen

  wandelplezier rondom Winterswijk

  Onze boswachters hebben drie afwisselende routes uitgezet over landgoed Mentink en door het Korenburgerveen:
  - Wandelroute Mentink (route geel), 5 km
  - Wandelroute Korenburgerveen (route rood), 4, 4 km
  - Wandelroute Schaddenpad (route groen), 12 km

  Download hier je route
 • Wandelen

  Wandelroute Mentink, vlakbij Winterswijk

  In het boerenland even buiten Winterswijk vind je wandelroute Mentink. De gevarieerde wandeling voert over een landgoed met boerderijen, bos, akkers, houtwallen en heide.

  • 5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Korenburgerveen, vlakbij Winterswijk

  Op 7 september 2023 is de vervanging van het vlonderpad gestart. Om de veiligheid van wandelaars te waarborgen is de rode route tijdens het werk afgesloten. Dit staat ter plaatse goed aangegeven.

  Zin in een bijzondere wandeling? De wandelroute Korenburgerveen loopt door een...

  • 4,5 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Winterswijk, parkeerplaats Arrasveldweg
  Mentink

  Nieuws