Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oldenaller

Wandelen op Oldenaller

Terug in de tijd op Oldenaller

Oldenaller is een uitgestrekt landgoed op de grens van Veluwe en Veluwemeerkust. Langs statige lanen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude bossen stap je terug in de tijd. Heel even voel je je baron of barones. De afwisseling in het landschap maakt het heerlijk om te kuieren: via hei, bos, beken, houtwallen en boerenland. Het klompenpad is beslist aan te raden!

Inge van Kampen

Boswachter van dit gebied

Meer over Oldenaller

Over het gebied

Oldenaller is een pracht van een landgoed in de Gelderse Vallei, vlakbij Apeldoorn en Nijkerk. Wandel hier langs statige lanen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude houtwallen en stap terug in de tijd. De afwisseling in het landschap zorgt ervoor dat het geen moment saai wordt: langs hei, bos, beken, houtwallen en boerenland.

Rodondendrons op Landgoed Oldenaller Natuurmonumenten

Oud landschap

Landgoed Oldenaller is door de eeuwen heen met veel zorg aangelegd en beheerd. En dat is voelbaar. Alles ademt hier de sfeer van vroeger tijden. Het landgoedkarakter is herkenbaar aan de fijngedetailleerde boerderijen, de statige lanen en natuurlijk aan het kasteel en parkbos. Het kasteel is gebouwd in 1655 en is een aantal keer per jaar geopend tijdens huiskamerconcerten. Het kasteelbos dateert van 1850 en is aangelegd in landschapsstijl, naar ontwerp van de tuinarchitect Zocher.

Rijk aan vogels, insecten en zoogdieren

Vele kilometers aan oude, cultuurhistorische hakhoutbosjes is het landgoed rijk. Ideale voedsel- en verblijfplaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook de afwisseling op de rest van het landgoed zorgt ervoor dat dassen zich hier thuis voelen, diverse soorten vleermuizen 's nachts rondvliegen en er sinds jaar en dag een reigerkolonie broedt. Plantenliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen: in het voorjaar kleurt alles blauw en geel van de stinzenplanten in het parkbos en langs de beken groeien zeldzame planten als goudveil en moeraswolfsklauw.

Kom wandelen: Op en rondom het landgoed loopt een klompenpad: het Oldenallerpad

Sociale media

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats hoek Oldenallerallee - Nijkerkerstraat
Oldenaller

Nieuws

Direct naar