Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Volgerland

Volgerland

Welkom in Volgerland

Ontdek hoe de natuur zich ontwikkelt in het natuurgebied Volgerland. Wandel door het gebied via een de afwisselende wandelroute. Het pad voert je door een gevarieerd duinlandschap.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Volgerland

Over het gebied

Ontdek hoe de natuur zich ontwikkelt in het natuurgebied Volgerland. Wandel door het gebied via een de afwisselende wandelroute. Het pad voert je door een gevarieerd duinlandschap.

Morinelplevier

Belangrijke verbindingszone voor de natuur

Net onder de vuurtoren van Ouddorp ligt het natuurgebied Volgerland. Ongeveer 100 ha in de binnen-duinrand vormt een belangrijke natuurverbinding, onderdeel van de zogenaamde ecologische hoofdstructuur. De voormalige landbouwgronden ontpoppen zich nu tot prachtige natuur.

Ontdek weidevogels

Bespied vogels vanaf verschillende uitkijkpunten. In het natuurgebied is namelijk genoeg te zien! Voornamelijk weidevogels maken gebruik van de uitgestrekte natuur. Zij hebben behoefte aan meer ruimte in Nederland. In Volgerland zie je de grutto, kieviet en veldleeuwerik gelukkig weer.

 

Lepelaar

Lepelaars

De kreek is versterkt en aan de oever groeien de eerste rietkragen. Rietvogels als de rietgors en kleine karekiet maakten in het voorjaar van 2009 al hun nestjes. En langs de oevers van de kreek zoeken lepelaars naar hun eten.

Bloeiende orchideeën

Bijzondere plantensoorten doen het goed op voedselarm (schraal) grasland. In deze natuur wordt daarom op sommige stukken geen mest gebruikt. In de zomer lopen koeien van de boer door het natuurgebied. Zij houden de begroeiing kort. Op deze manieren blijven de graslanden voedselarm en kunnen unieke planten in het gebied bloeien. Door regenwater en kwelwater uit de duinen vast te houden, komt het grondwaterpeil in het Volgerland hoog te liggen. Op deze natte en schrale graslanden zullen weer bijzondere planten groeien, zoals orchideeën.

Wat kun je in het natuurgebied doen?

Hoe is het natuurgebied te bereiken?

Rijd naar de Groenedijk in Ouddorp. Aan het eind van de weg is een parkeerplaats. Vanaf hier kun je zo de natuur in wandelen.

Bezoekersinformatie

Praktisch

VVV Goeree-Overflakkee

Bosweg 2, 3253 XA OuddorpT 0187 681 789

Extra informatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd
    Groepsactiviteiten niet toegestaan zonder toestemmingWil je een (sport)activiteit of evenement organiseren in dit natuurgebied? Vraag dan eerst toestemming aan via www.natuurmonumenten.nl/toestemming
    Volgerland

    Nieuws van de boswachter

    logo