Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pitstop Beneden Dinkeldal

22 oktober 2019 | Simone Damhof

Ottershagen in het Beneden Dinkeldal is de ideale pauzeplek voor veel trekvogels. Op hoge poten wandelen ze voor de vogelkijkhut langs. Op zoek naar voedsel, paraderend door de modder. Met een beetje geluk heb je verschillende soorten vogels 'in de kijker'.

grutto andries de la lande cremer

Ottershagen als natte kern

Het Beneden-Dinkeldal, met natuurgebied Ottershagen als kern, is een ‘natte verbinding’ in de Ecologische Hoofdstructuur, het groene lint van aaneengesloten Nederlandse natuurgebieden. Het gebied is in de regio belangrijk voor weidevogels. Die vinden er voedsel en beschutting om hun jongen groot te brengen. Tijdens de vogeltrek is Beneden-Dinkeldal een belangrijke pitstop.

Op hoge poten

Steltlopers hebben, zoals de naam al zegt, lange poten. Ze leven meestal in de omgeving van water. Tijdens de trek en in de winter komen ze vaak voor in dichte groepen op moddervlakten.

Steltlopers hebben, zoals de naam al zegt, lange poten. Ze leven meestal in de omgeving van water. Tijdens de trek en in de winter komen ze vaak voor in dichte groepen op moddervlakten. Vanuit de vogelkijkhut Ottershagen in het Beneden Dinkeldal kun je vogels op doortrek naar het zuiden spotten, zoals kievit, wulp, kemphaan, houtsnip, watersnip, gele kwikstaart en leeuwerik. Ze komen uit noord Europa. Het is voor deze vogels de ideale plek om energie te op te doen voor de volgende lange vlucht naar het zuiden. Volg je deze fietsroute dan kom je vanzelf langs de vogelkijkhut. Ook fijn om zelf even een 'pitstop’ te houden in de vogelkijkhut tijdens de fietstocht. Het uitzicht is prachtig.

Pincet

Ze zoeken naar insecten en wormen, soms plantaardig materiaal maar ook kleine visjes. Veel steltlopers hebben daarom een aangepaste snavel. Ze kunnen, zelfs met een dichte snavel, de uiteinden enigszins als een pincet opensperren. Bovendien is bij deze soorten de snavelpunt bezet met kleine tastlichaampjes. Deze dienen om bij het onderzoek van de bodem prooi op te sporen.

Simone Damhof
Simone Damhof