Ga direct naar inhoud
Nieuws

Veel grutto’s gespot in Ottershagen

02 juni 2020 | Simone Damhof

We zagen dit voorjaar in Ottershagen weer een aantal kuikens van grutto’s, tureluurs en andere weidevogels. De grutto bijvoorbeeld is een oer-Hollandse weidevogel die houdt van vochtige graslanden. Samen met de omgeving verzetten we in Ottershagen veel werk om het gebied voor weidevogels weer aantrekkelijk te maken. Je zou haast kunnen zeggen dat we de rode loper voor hun uitlegden. Onze inspanningen hebben resultaat.

grutto bas worm

Palen plaatsen en pompen

De grutto houdt vanaf een paaltje graag zijn omgeving in de gaten. In het gebied plaatsten we een paar extra palen zodat de grutto zicht heeft en alert kan reageren indien er gevaar dreigt. Om de waterstand in de plas dras op peil te houden we een pomp. Deze pomp voorziet de plas dras het gehele broedseizoen van water.

Raster

Meestal laten we de natuur z’n gang gaan maar soms moeten we een klein handje helpen. Dieren zoals vossen en marters vinden een lekker eitje niet te versmaden. Om te voorkomen dat de toekomstige kuikentjes op hun menu belandden plaatsten we elektrische rasters. Deze rasters houden de jagende dieren tegen.

Thuis in Ottershagen

Langs de Kerspelweg haalden het gebiedscollectief bomen weg met als doel het gebied voor de weidevogels te vergroten. Een weidevogel blijft immers op grote afstand van hoge bomen. Door deze ingreep voelen enkele grutto’s zich nu al zo thuis in het gebied dat we ze nu ook in percelen signaleren waar ze voorheen niet naar toe gingen, omdat ze deze bomen als barrière zagen. De jonge grutto’s voeden zich met muggen en kleine insecten. De oudere grutto’s boren met hun lange tere snavel in de zachte grond op zoek naar wormen en andere diertjes.

Grutto’s spotten

Wil je de vogels van dichtbij zien? Bezoek dan eens de vogelkijkhut in Ottershagen. Bij Erfgoed Bossem ligt een mooie fietsroute klaar.

 

Foto: Bas Worm

Simone Damhof
Simone Damhof