Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ledencommissie Groningen brengt bezoek aan Biessumerbos en Voolhok

29 maart 2021 | Hanne-Wil Kievitsbosch

De LC Groningen ging op pad in het hoge noorden, hier liepen ze de "Wandelroute Biessumerbos en Voolhok". Nieuwsgierig wat hier het afgelopen jaar veranderd is? Lees dan onderstaand artikel!

Biessumerbos

Er op uit in de provincie Groningen

Op onze website wordt je direct een vraag gesteld;  “Eropuit in het voorjaar?” Daar hebben we wel zin in! En we klikken door op “Bekijk de routes” en “Wat wil je doen”.

Ik vul in “Groningen” en vervolgens “wandelen”, een aantal opties wordt getoond. Ik klik op “Wandelroute Biessumerbos en Voolhok”. Ik ben wel benieuwd hoe het er daar nu uitziet, mede omdat er aan de zeedijk is gewerkt. Daarnaast werd er in februari vorig jaar door vrijwilligers en leden van de Lionsclub Appingedam – Delfzijl nog veel snoeiwerk gepleegd en zijn er nog meer werkzaamheden geweest.

Wandelroute Biessumerbos en Voolhok

Bij het vertrekpunt (de visvijver) hebben we ervoor gekozen om de route in omgekeerde volgorde te lopen en dus als eerste richting de zeedijk te lopen. Dat kan nu weer nu de werkzaamheden aan de zeedijk zijn afgerond. Langs de overblijfselen van het in 1977 opgerichte kunstwerk wat ons moet herinneren aan het gehucht Ladysmith. Duidelijk is te zien dat de natuur hier gewoon een eigen kunstwerk van maakt en de bomen door het kunstwerk / de restanten heen groeien. 

Om Voolhok heen gaan we richting de zeedijk om vervolgens boven op de sterk verhoogde dijk te kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de kleine ruigte Voolhok zelf en aan de andere kant op de Eems met Duitsland aan de overkant en de Eemshaven links.

We lopen via Uitwierde, langs de Uitwierdermaar naar het Biessumerbos.  Wat is het daar veranderd! Wat een verschil met vorig jaar. Wat is dat een mooi natuurgebied geworden! Op de plek waar vroeger de boerderij Vossemaheerd stond hebben we een praatje met medewandelaars. Ze vertellen dat ze hier graag een wandeling maken, even tot rust komen en om reeën, hazen en vogels te zien. Ze genieten duidelijk van dit bijzonder stukje natuur in "Grunn" waar we, zeker in deze tijd , respectvol mee om moeten gaan.

Onderstaande foto is gemaakt in februari 2020:

Februari 2020

Maart 2021: Duidelijk is te zien dat de sloten zijn uitgegraven waardoor er weer een betere waterdoorstroming is gerealiseerd.

Maart 2021

Wil je meer weten over wat de ledencommissie Groningen allemaal doet? Lees hier verder op de pagina van de Ledencommissie Groningen.

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe