Reewild herkennen – klassen en kenmerken

Bas Worm is wilddeskundige en vrijwilliger bij Natuurmonumenten. Tijdens wandelingen door het Buurserzand vertelt Bas graag en met passie over uiterlijke kenmerken en gedrag van deze viervoeters. We delen deze informatie in tien onderwerpen online met jullie.

reewild fotografie bas worm

Vijf leeftijdklassen

De leeftijd van een ree kun je schatten en daarbij hebben we verschillende tips en trucs. We kennen vijf leeftijdklassen en deze zijn gerelateerd aan de sociale ontwikkeling van een ree. Elke leeftijdklasse laat een sociale ontwikkeling zien, deze kun je herkennen als je oog in oog komt te staan met en ree. Naast zijn sociale gedrag zijn er natuurlijk ook uiterlijk kenmerken. Gebruik zoveel mogelijk gedrags- en lichaamskenmerken om een inschatting te maken. Ga nooit af op een enkel kenmerk.

Gedrag en leeftijdklasse

  • Kalf (0 jaar) sociale inprenting, onbevangen, in buurt van de moeder
  • Jaarling (1 jaar) socialisering in de groep
  • Jong (2 tot 4 jaar) ervaring opdoen, verkennend
  • Volwassen (5 tot 8 jaar) dominant gedrag, gericht op voortplanting
  • Oud (9 jaar en ouder) rustig, heimelijk gedrag

Gewicht en leeftijdklasse

Een ree neemt de eerste jaren fors toe in gewicht. Tussen een reekalf en een jaarling zit al gauw vier kilo verschil. Ook het verschil tussen een jaarling en een jong is ongeveer vier kilo. Rond het derde jaar zijn reeën op hun zwaarst. Het gewicht zegt echter niet altijd iets over de leeftijd van een ree. In rustige, voedselrijke gebieden zijn reeën zwaarder dan in minder rustige, voedselarme gebieden.

Houding en leeftijdklasse

Als bokken en geiten ouder worden steekt de schouderpartij, de schoft wat uit. De nek en kop hellen iets naar voren. Het ‘laag dragen’ van de kop. Een duidelijke knik in de nek geeft aan dat het een ouder dier is. Ee reebok met gewoon een zware, dikke nek hoeft dus nog niet oud te zijn. Het gaat echt om ‘de knik’.

Gewei en leeftijdklasse

Het tijdstip waarop een reebok zijn gewei afwerpt verschilt per leeftijd. Jonge reeën werpen laat het gewei af, in november en december. Oudere reeën doen dit al eerder, in oktober. Maar ook hierop zijn weer uitzonderingen. Jaarlingen vegen het gewei eerder dan bokken van twee jaar of ouder. De vorm of opbouw van het gewei zegt niets over de leeftijd van het ree.

Ontmoeting met Bambi, bastbok of oude bok

Voor nu bieden we alvast informatie aan zodat je je een beetje kunt voorbereiden. Dan weet je in ieder geval wat je ziet, een Bambi of onze oude Rietschotbok? Wil je graag mee met een reewildwandeling? Hou de agenda en social media in de gaten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Infocentrum De Wakel
  • Stendermolenweg 9, 7481 PR Haaksbergen (OV)
  • 053 428 15 27
  • Je neemt vanaf Enschede de Haaksbergerstraat naar Haaksbergen (niet de N18!). Je rijdt door Usselo en ongeveer 3 km na Usselo sla je linksaf naar de Zonnebeekweg. Na 1,4 km gaat u rechtsaf nar de Oude Haaksbergerdijk en volgt u de borden naar parkeerplaats Molenbelt op het Buurserzand

logo